„Булгаргаз“ ще внесе предложение за намаление на цената на газа с поне 17% утре

Спиране на износа на ток би донесло повече вреди, отколкото ползи. Подобен ход би донесъл сериозни глоби за страната, защото нарушава правилата за търговия между страните в ЕС. 

Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов по Нова тв. По думите му подобен ход би означавал, че вече не се смятаме за част от ЕС и се отказваме от ползите от общия европейски пазар.

Той каза още, че спирането на износа за съседите ни ще ги постави в тежка ситуация и те биха могли, образно казано, да ни го върнат, като Гърция например е ключова, докато се говори за доставките на газ. 

Николов обясни, че върху цената на тока не може вече да се влияе и чрез производството, тъй като енергийните мощности са натоварени почти на максимума. Министърът каза, че няма данни колко общини са въвели режим на уличното осветление. 

За Александър Николов вариант за бюджетните организации и социални домове е да купуват ток от общ пул, като предварително договорят за по-дълъг период нужните им количества на фиксирана цена. „За целта трябва да се направи анализ на това каква е консумацията, какъв е профилът, за да се инициира процедура за покупка на ток от определен производител чрез определен търговец. За да тръгне подобна схема обаче, е нужно време“, посочи министърът.

По повод смяната на ръководството на „Булгаргаз“ Николов посочи, че неговите действия са причина газът да поскъпне с 30%, а не с 5% в началото на годината. Такъв бил изводът на експертния екип, разгледал възможните решения при създалата се ситуация. „Цената на газа е функция на предложенията на „Булгаргаз“ и приемането им от КЕВР, обясни министърът. 

Според него, вместо да защитава обществения интерес, ръководството на газовото дружество е защитавало търговския интерес на определени фирми. 

Утре „Булгаргаз“ ще внесе предложение за намаление на цената на газа с поне 17%. „Булгаргаз“ е в отлично финансово състояние, с много добър авторитет и огромен фактор на пазара, това е пазар за близо 3 милиарда лева и е доста апетитна хапка, коментира Николай Павлов, бивш директор на „Булгаргаз“, по БНТ. 

По думите му дружеството не може да бъде приватизирано, защото няма активи, най-големите активи са договорите, които „Булгаргаз“ е постигнала.

Беше включен целият инструментариум, включително полицейски, за да се натиска дружеството и ръководството, включително и в момента в блока, в който живея, има дежурна полицейска кола. Тези неща очевидно се правят, за да се сплаши ръководството. След проверката на БЕХ констатациите бяха несъстоятелни, некоректни и невярни. Ще публикуваме на сайта на „Булгаргаз“ днес тази проверка“, допълни Николай Павлов.

Той поясни, че след проверка на ДАНС се е оказало, че „Булгаргаз“ си върши работата.

„Не очакваме да бъдат открити нарушения. Ако вземем грешно решение по отношение на договори, това може да коства стотици милиони долари на компанията и на държавата. Цялата документация за азерския газ, за газовата връзка Гърция – България е в Министерството на енергетиката, БЕХ и Министерския съвет. Печалбите, които реализираме ги наливаме под формата на дивиденти в Българския енергиен холдинг и оттам в държавата“, каза още Николай Павлов и добави, че не е ничий човек, а експерт, който нямам принадлежност към някоя партия. 

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram