БСП: Споделеното пътуване не може да бъде по-тежко наказвано от блудството, изнасилването, трафика на хора и задържането на заложник

Целият цивилизован свят върви към споделените услуги, само управляващите у нас вървят срещу тази тенденция 

„Чрез Закона  за търговското корабоплаване променяте Наказателния кодекс, където казвате 10 години затвор за нерегламентиран превоз – ей така, защото сте поели ангажименти към някого“. Това каза заместник-председателят на Парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на дебата в Народното събрание за президентското вето върху Закона за търговското корабоплаване. След като БСП защити аргументите по закона, а парламентарното мнозинство не успя да преодолее ветото и законът ще бъде върнат по комисиите за ново гласуване. 

„Нека да намерим правилния подход. Да направим така, че заловените нарушители да бъдат наказани, но да не наказваме хората, които извършват т. нар. споделено пътуване. Защото под ударите на този закон попада и споделеното пътуване“, апелира Свиленски народните представители.

Социалистът даде пример, че според предложените от управляващите текстове законово нарушение ще бъде, ако трима души пътуват заедно до работа в един автомобил, след което платят на шофьора бензина.

„Г-жо Караянчева, и Вие попадате под ударите на този закон, защото бусчетата на Народното събрание не са регламентиран превоз. Затова внимавайте как ще гласувате“, обърна се Георги Свиленски към председателя на Народното събрание.

„Нарушават се основните принципи на наказателното право – принципът на пропорционалност, съразмерност. Без да подценяваме тежестта на нелегалната конкуренция в областта на транспорта – струва ли ви се, че е съразмерно, когато споделено пътуване ще бъде по-тежко наказвано от блудството, изнасилването, трафика на хора, задържането на заложник?“, попита от своя страна Крум Зарков.

Той открои факта, че законът е некомпетентен, ще бъде неефективен, а освен това е нечестен към тези, на които уж иска да помогне.

„Не съм чул за държава, която е осигурила свободна конкуренция, променяйки Наказателния кодекс през Закона за търговското корабоплаване. Вчера Транспортната комисия заседава по Наказателния кодекс“, обърна внимание на абсурдната ситуация Зарков.

„Поведението ви е втрещяващо. Повторението на една и съща грешка е вбесяваща. Некомпетентността ви е смразяваща. Тя е в такива размери, че вече е заплаха за националната сигурност“, заключи депутатът от левицата.

Явор Божанков забеляза три устойчиви тенденции в законодателния процес на управляващите. „Първата е това задоволство, с което отхвърляте президентско вето и прегазвате аргументите на опозицията с валяка на парламентарното мнозинство – очевидно това е голяма победа за вас. Втората е свързана с използване на Наказателния кодекс за регулиране на гражданско-правни отношения. Това няма да помогне на транспортния бранш, а вие просто прехвърляте проблема на прокуратурата. А третата устойчива тенденция – вашето отношение към споделените услуги“, обърна се депутатът на БСП към управляващите. Той им припомни колко текста са прокарали срещу споделени услуги като платформи за отдаване на краткосрочни наеми и споделеното пътуване. „Можете честно да кажете на хората и ще бъде много по-достойно – „ние не харесваме споделените услуги“. Целият цивилизован свят върви в тази посока, само управляващите вървят срещу тази тенденция“, завърши Божанков.

Линк към новината на официалния сайт на БСП: https://bsp.bg/news/view/18918-bsp__spodelenoto_pytuvane_ne_moje_da_byde_potejko_nakazvano_ot_bludstvoto_iznasilvaneto_trafika_na_hora_i_zadyrjaneto_na_zalojnik__.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram