БСП към управляващите: Провалихте се по всеки един от заложените от вас приоритети в социалната сфера

Алтернатива на това провалено управление има и БСП я предлага през всичките тези 4 години

Тази сряда Деница Сачева в Комисията по труда и социалната политика, а и по всички медии, гръмко ни поднесе новината, че правителството е предвидило за тази година цели 10 млн. по Националния план за заетостта за активна политика на пазара на труда и справяне с безработицата. Най-елементарното сравнение показва, че през 2009 са заложени 190 млн. лв. в тази програма, а сега през 2021 г. в разгара на здравна, икономическа и социална криза, тази сума е едва 83 млн. По-важното е, че разходите на държавата за тези политики намаляват над 4 пъти. Всичко това е на фона на растящия брой на хора всекидневно пред бюрата по труда.

По данни на Агенцията по заетостта от февруари 2020 г. безработните са били 410 хил., от които 163 хил. са останали трайно без работа. На десетките хиляди, които загубиха работата си, им остава да се наредят на опашката на чакащите вече година подкрепа от държавата. Време е сега, след 4 години, на финала на този мандат да ви кажем, господа управляващи, с думи прости и факти неоспорими: “Вие се провалихте в социалната сфера и обрекохте на бедност и мизерия голяма част от българските граждани които имат нужда от държава – деца, родители, хора с увреждания, пенсионери и млади хора.”

Четем управленската ви програма в социалната сфера и какво виждаме – 6 приоритета. И всеки от тях е провал.

Първи приоритет – увеличаване на доходите чрез заетост и по-голяма производителност на труда. Как увеличихте доходите чрез заетост, след като данните на Евростат за бедността в България са трагични – 68% от българските семейства нямат нужните пари да живеят нормално, 65% от българските работещи получават минималната или близки до минималната работни заплати? Всеки трети българин няма необходимите средства да си осигури отоплението в дома. Използваме данни от 2019 година, за да не кажете, че злоупотребяваме и прехвърляме вината на корона кризата – тогова регистрирахме коефициент Джини 40,8 – най-високото ниво на икономическо неравенство от времената на Втората Световна война. И на фона на това ревизирахте Кодекса на труда като увеличихте извънредния труд на 300 часа, а на 12 месеца сумираното изчисляване на работното време – това ли ви е производителността на труда на гърба на българските работници? Ние категорично бяхме против. Ние предложихме различен подход към политиките за доходите чрез преминаване към прогресивно подоходно облагане, диференцирани ДДС ставки за храни и лекарства, инструментариум за определяне на минималната работна заплата, защото в България заплатите са от 4 до 6 пъти по-ниски от средноевропейските, а производителността на труда около два пъти. Защо? Вината за това е само и единствено на държавата.  Да не говорим за ставката за нощен труд, която до вчера беше 25 стотинки, от днес е едва левче. Затова 1,5 млн. българи избраха да работят извън България.

Вторият ви приоритет – вие обещахте грижата за децата, грижа за всички деца и не само тези в риск. Обещахте и изработването на Закон за детето и семейството, който да гарантира правата на всички деца, както и промени в Семейния кодекс, с който да разширите подкрепата за осиновителите. Нито закон за детето и семейството, нито промени в Семейния кодекс – нищо. И това го казваме не ние, а Националната мрежа за децата, който миналата година, не 2020, ви писа „среден“ 3 за грижата за децата. Какво казва Национална мрежа за децата: „Живеем в държава, която постепенно убива децата си. Има възможности, има средства, но нищо не се прави. Гледа се към парите, към магистралите, а това, което трябва да се вложи за бъдещето на държавата – за децата, не се прави“. Всяко четвърто дете е изложено на бедност. Сметната палата изготви отчет на Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване 2020 и знаете ли какво пише в доклада? Дори намаляването на населението не може да доведе до намаляване на броя на бедните деца. Това означава, че усилията на държавата насочени към факторите, пораждащи бедност сред децата са неефективни. 

Декларацията бе прочетена от народния представител от ПГ на „БСП за България“ Надя Клисурска.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/19201-bsp_kym_upravlyavashtite__provalihte_se_po_vseki_edin_ot_zalojenite_ot_vas_prioriteti_v_sotsialnata_sfera.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram