БСП кани парламентарните сили на среща за бюджета, цените и доходите

Два дни преди първото заседание на 48-ото Народно събрание БСП организира среща между парламентарно представените партии, за да бъдат обсъдени спешните въпроси за цените, доходите и бюджета.

Според левицата ключовите теми за българските граждани са високите цени и ниски доходи, инфлацията и липсата на предвидимост.
Идеята е партиите да обсъдят спешни мерки като тавана на цените на ток, газ, вода и парно, както и бюджета за 2023 година.

Преговорите за съставяне на правителство трябва да вървят успоредно с гласуване на бюджета. Дори да няма правителство, бюджет трябва да има, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова преди дни.

За хората е важно да има предвидимост на цените, посочи Нинова. Разходите за ток, вода, газ и други режийни също ще са сред акцентите на дискусията.

„Парламентарните партии трябва да обсъдим спешни мерки като тавана на цените на ток, газ, вода и парно, както и бюджета за 2023 г.

Преговорите за съставяне на правителство трябва да вървят успоредно с гласуване на бюджета. Дори да няма правителство, бюджет трябва да има“, написа пред дни лидерът на БСП.

От „Продължаваме промяната“ ще се отзоват на поканата на БСП.

ГЕРБ също ще отидат на разговори със социалистите. „Важни са темите. Най-вероятно – ще. Хубаво е все пак да си говорим“, заяви Екатерина Захариева.

Аз не знам до какви общи решения можем да стигнем с хората, които са ни вкарали в тази ситуация. Нинова и левите бюджети на Асен Василев са ни докарали точно до положението на галопираща инфлация да притиска и задушава бизнесите и гражданите“, каза зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

От „Демократична България“ смятат, че такъв диалог е ненужен и тези разговори трябва да се водят от служебния финансов министър и парламентарно представените партии, посочиха от дясната коалиция.

Междувременно станаха ясни и имената на номинираните за председател на парламента от страна на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“.

След решение на Националния съвет на партията беше издигната кандидатурата на Никола Минчев.

Предложението на ГЕРБ-СДС за същия пост е Росен Желязков. Този избор ще е знак и за евентуално бъдещо парламентарно мнозинство.

БСП ще издигне Кристиян Вигенин за зам.председател на парламента.

epicentar.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram