БСП: ДДС на лекарствата да се намали на 9%

Срамота е правителството да разчита на приходи от високо ДДС на лекарствата. Това означава, че колкото повече боледуват българите, толкова по-големи приходи ще има в бюджета

От „БСП за България“ отново направиха предложение лекарствените продукти да бъдат облагани с 9% ДДС. Това стана при обсъждане на второ четене на промените в Закона за данъка върху добавената стойност.

Социалистът Георги Гьоков изрази недоумение от парламентарната трибуна: „Не разбирам защо управляващото мнозинство намалява данъка на ресторантьорски и кетъринг услуги, на туроператори, а не иска да го намали за лекарствата“.

Депутатът подчерта, че намалението за лекарствата ни се препоръчва и от Световната банка – в докладите й за България за реформи в здравеопазването и в сектора на лекарствените продукти.

„Българинът плащат прекалено много от джоба си за лекарства, а системата за включване и плащане на лекарствата по Здравната каса е нискоефективна. Около 81% от разходите за лекарства в България се плащат от пациента“, аргументира се Гьоков.

Друг народен представител от левицата – проф. Румен Гечев също бе категоричен и че няма никакво съмнение, че намаляването на ДДС на лекарствата от 20 на 9 % ще има ефект, свързан както със здравеопазването, така и с покупателната стойност – възможността за българските семейства с ниски доходи да могат да си закупят лекарства.

„За разлика от други стоки, цените на лекарствата са регулирани, поради което автоматично намалението на ДДС ще повлияе върху цената“, подчерта проф. Гечев.

Експертът по икономика посочи  и още, че намаляването на ДДС на лекарствата е мащабна и широкоприлагана европейска практика.

„Не е ли срамота да разчитате на бюджетни приходи на високо ДДС върху лекарствата? Колкото повече боледуват българите, казвате, толкова по-големи бюджетни приходи ще има. Сега, когато болшинството от българските семейства са принудени да купуват лекарства, е цинично вие да ги карате да плащат по-високо ДДС за лекарства от виното и бирата. Европейската политика е обратната – увеличение на разходите за опазване на здравето на гражданите на ЕС. Нашето предложение е икономически обосновано, обосновано е в интерес на българското общество“, възмутено се обърна Румен Гечев към управляващите.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:https://bsp.bg/news/view/18919-bsp__dds_na_lekarstvata_da_se_namali_na_9.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram