Британски учени съветват да не се разчита на колективен имунитет срещу COVID-19


Група британски експерти, включително участник в разработването на ваксината на Университета в Оксфорд, стигнаха до заключението, че „Делта“ щамът прави невъзможно постигането на колективен имунитет срещу коронавирус. Освен това учените предлагат да се изоставят масовите тестове за COVID-19, за да може страната да „започне да живее“ с болестта, пише вестник The Telegraph.

Дошъл е моментът да се признае, че няма начин да се спре разпространението на вируса върху цялото население и наблюдението на хора с леки симптоми вече не помага, казват учените.

Професор Андрю Полард, който участва в разработването на ваксината на Университета в Оксфорд, каза, че вариантът „Делта“ очевидно е способен да зарази ваксинирани хора. Следователно стадният имунитет става недостижим дори при високи нива на ваксинация.

„Всеки, който все още не е ваксиниран, ще бъде изложен на вируса в един момент“, заяви Полард в реч пред парламента. „Нямаме нищо, което да спре предаването на болестта, така че мисля, че сме в ситуация, в която стадният имунитет не е възможен и подозирам, че вирусът ще има нов щам, който ще заразява ваксинираните хора още по-успешно“.

В навечерието Министерството на здравеопазването на Обединеното кралство потвърди, че повече от три четвърти от възрастното население на страната е получило и двата компонента на ваксината. Според оценките на ведомството ваксината е предотвратила 60 хиляди смъртни случая и почти 67 хиляди хоспитализации. Но според експерти тези мерки никога няма да бъдат достатъчни, за да спрат разпространението на COVID-19.

Доскоро имаше надежда, че увеличаването на броя на ваксинираните британци ще създаде защитен кръг на цялото население. Още миналата седмица Съвместният комитет по ваксини и имунизации препоръча ваксиниране на 16- и 17-годишните, за да се предотврати зимната вълна на коронавирус. Анализът на Public Health England обаче показа, че когато ваксинираните хора се заразят с вируса, те имат същия вирусен товар като неваксинираните и могат да бъдат също толкова заразни.

Пол Хънтър, професор по медицина в Университета на Източна Англия и експерт по инфекциозни болести, каза пред парламентарната комисия: „Концепцията за стаден имунитет е недостижима, защото знаем, че инфекцията ще се разпространи сред неваксинираното население, а последните данни показват, че вероятната защита срещу инфекция и при две поставени дози е само 50 процента“.

Хънтър също предложи да се изостави съществуващата система за събиране на данни за заразени хора. „В противен случай ще се изплашим с много високите цифри, които всъщност не отразяват мащабите на заболяването“, добави той.

По-рано здравният министър Саджид Джавид потвърди, че се планира реваксинациите да започнат в страната следващия месец. Според Полард обаче, ако масовото тестване не бъде спряно, Великобритания може да се окаже в ситуация, в която населението ще бъде постоянно ваксинирано.

„Ако продължим да тестваме общността и да се тревожим за тези резултати, ще се окажем в ситуация, в която непрекъснато се опитваме да се справим с нещо, което не може да се контролира“, подчерта той. „Трябва да преминем от масово тестване на общността към клинично тестване“.

Междувременно канцлерът наФРГ Ангела Меркел стана първият голям световен лидер, който обяви края на безплатното тестване. То трябва да приключи в Германия на 11 октомври, обръща внимание The Telegraph./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram