Боян Чуков: След пандемията Китай ще стане световен лидер

лед пандемията от коронавирус Китай ще стане световен лидер. Това каза Боян Чуков, експерт по международна сигурност, пред „Фокус“.

Той обясни, че азиатската държава измества САЩ от сцената, а този процес се развива успоредно с вътрешни разделения в Европейския съюз и НАТО.

„Големият конфликт между САЩ и Китай беше на 16 февруари 2020 г., когато китайците отказаха да предоставят реални стоки, които съществуват в реалния свят, срещу доларите, които печата Федералния резерв на САЩ. Китайците поискаха да им се плаща с реални вещи и реални стоки. При което, разбирате, че цялата предишна схема, която работеше, се срути“, посочи експертът по международна сигурност.

Боян Чуков каза още, че след пандемията либерализмът, който е заложен в основата „колективния Запад“, ще бъде подложен на преразглеждане.

„Погледнете само по какъв начин деволюира френският президент Макрон, който преди няколко месеца говореше срещу националистите, говореше срещу традиционалистите, а в момента заявява, че нацията е единствената основа, на която да се защитят правата на френските граждани“, допълни той.

dnes.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram