Ботокса и службите са знаели за незаконните трансплантации


Незаконните трансплантации, за които съобщи през изминалата седмица служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, са извършвани със знанието на властите, които нищо не са направили, показва проверка на Капитал.
Кацаров обяви, че сменя ръководството на Правителствената болница Лозенец, в която между 2019 година и 27 април 2021 са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек, за които има подозрения, че са направени в нарушение на законодателството. Донорите са от Украйна и Молдова и са представяни чрез фалшиви документи за роднини на получателите – граждани на Израел, Япония, Оман и други. А законът в България не позволява да се даряват органи, освен ако не са между роднини. Според Кацаров става въпрос за фалшификации на имената на получавалите органите.
Бивш маркетинг мениджър на лечебното заведение потвърждава пред Нова телевизия за трансплантациите. Посочва, че българска фирма на турски граждани се занимава с цялата логистика, която включва намирането на донори и уреждането на фалшиви документи, доказващи роднинска връзка. По думите му в трансплантациите, за които той знае – една на черен дроб и четири бъбречни, със сигурност участниците са роднини само по документи, а за всеки от случаите в касата на болницата са постъпили по 20 хил. долара. Посочва и че всичко това става със знанието и одобрението на директора Любомир Спасов
Три дни след като Кацаров обявява данните, ГДБОП започва разпити по

случая. Изданието съобщава, че през януари 2020 г. Интерпол изпраща до държавите, с които работи, т.нар. лилава бюлетина, която е предупреждение за международна престъпна дейност, в случая сигналът е за незаконни трансплантации. МВР по служебен път уведомява Министерството на здравеопазването, оглавявано тогава от Костадин Ангелов, а неговият заместник Бойко Пенков праща сигнала за проверка в ресорната агенция Медицински надзор. В резултат е установено, че такива трансплантации има и министър Ангелов и ДАНС са официално уведомени. От ДАНС отговарят, че случаят не е за тях и препращат към ГДБОП, но нищо не се случва, посочва изданието. Едва ли е случаен фактът, че  тъкмо Ангелов преназначава на поста директора на Лозенец, който също извършва трансплантации.
Лечебното заведение се е превърнало в един вид монополист при трансплантациите у нас. В нея са направени 20 от общо 26 присаждания на органи у нас през тази година.
Припомняме и  скандала с главният секретар на МС в правителствата на Бойко Борисов – Веселин Даков, който пререди други  болни, макар и и в несравнимо по-тежко състояние за трансплантация на  черен дроб само за 8 дни. Той  страдал от цироза заради напреднал алкохолизъм. Височайшият нуждаещ се обаче е бил трансплантиран в Правителствена болница през април т.г. от трупен донор.През това време поне 1100 пациенти у нас очакват трансплантация, част от които с години.

Мария Пенчева

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram