Боряна Димитрова: Единствено БСП отбелязва ръст в подкрепата, трите партии на протеста спадат

„Отсъства ясна политическа логика, която да додеве до споразумение между парламентарните партии, за да очакваме постигането на споразумение за правителство“, заяви пред бТВ социологът Боряна Димитрова, управител на „Алфа Рисърч“.

По думите и, в момента наблюдаваме силна атака срещу парламентаризма в България.

ИТН опита по силов и безпардонен начин да наложи правителството си, в една парламентарна република. Когато нямаш мнозинство, търсиш коалиционно разбирателство, а това поведение е атака срещу парламентаризма. Партиите на протеста доста безотговорно-наивно решиха, че ИТН ще се съобрази с правиналата на парламентаризма“, коментира тя.

„Мисля, че вървим към трети избори и имам усещането, че и президент, и политически партии искат никой да не бъде виновен за предстоящите трети парламентарни избори, а не да разрешат политическата криза. Вероятността да имаме правителство с третия мандат е под 1%“, добави Димитрова.

Тя отново прогнозира опасността парламентаризъмт да бъде заменен от „ерзац-форми, като президентска република“, например.

ИТН показва лека тенденция към спад, останалите партии на протеста задържат и имат лек спад, единствено БСП лек ръст“, каза социологът, с уговорката, че това са много предварителни данни.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram