Борисов: Изчакваме резултатите от пробите в Пловдив, за да се разреши продължаването на ваксинацията с „АстраЗенека“

Първи в изпитанията бяха ваксините на „АстраЗенека“, затова страната ни е поръчала тази ваксина, каза премиерът Бойко Борисов в Кюстендил, където е на посещение заедно с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. Там е и председателят на Българската агенция на заведенията Ричард Алибегов. Посещението на премиера бе предавано в официалния му профил във Фейсбук.
Премиерът Борисов добави, че след ваксините на „АстраЗенека“ страната ни е поръчала 1 млн. дози и от ваксините на „Пфайзер“, а след това още 2,9 млн. дози. Поръчани са ваксини и от „Модерна“.
България е поръчала 4 млн. дози от ваксините на „АстраЗенека“, но страната ни плаща само за доставени ваксини. Ваксините не са платени предварително. „Имаме уверения, че до сряда ще минат всички тестове.“, отбеляза Борисов. Той добави, че ако руската ваксина бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, България ще купи и от тази ваксина. За китайската ваксина все още не са подадени документи в агенцията. Когато тези ваксини бъдат разрешени от Европейската агенция по лекарствата, страната ни ще може да купи и от тях.

Ще се изчака да излязат резултатите от взетите проби в Пловдив, за да може да се разреши продължаването на ваксинацията с „АстраЗенека“ у нас. Няма притеснения, че може да има някаква връзка между поставената ваксина и смъртта на жената в Пловдив, каза здравният министър Ангелов.
Вчера са поставени над 12 000 ваксини, посочи още той.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram