Борисов провери тунел „Железница“: Чест и слава на българските строители, ще е готов септември

Премиерът Бойко Борисов провери строежа на тунел „Железница“ и работата по АМ „Струма“. Заедно с премиера са финансовия министър Кирил Ананиев и заместник регионалният министър Николай Нанков.

Борисов заяви, че тунел „Железница“ се прави по всички най-модерни изисквания. Премиерът и министрите останаха доволни от напредъка по работата на АМ „Струма“.

Това трябваше да стане готово за олимпиадата през 2004 година, а сега ще е готово септември месец. Нанков уточни, че това е изключително съоръжение, строено по австрийски метод.

Чест и слава на българските строители, изключително сложо съоръжение. Скалите са меки, целия участък е много сложен, заяви още Борисов.

„Впечатляващо, браво, браво“, обърна се премиерът към проектантите и инженерите на тунела.

Той подчерта, че тряба да се заделят пари, за да се ремонтират всички тунели и да се изградят аварийни изходи, каквито са изискванията.

„Тунелът трябваше да е готов за олимпиадата през 2004 година. Колко години са назад, нека хората да си правят изводи.“, каза Борисов.

„По-интересното е какво се случва сега от Симитли нататък. Едната лента от Симитли минава вляво и се качва в планината, правим я нея, и веднага се връщаме на старото трасе, където разширяваме Кресна. Това май месец. Това е коридор юг-север. От топлите пристанища на Гърция през България за Румъния. Оттук направо излизат нагоре през Дунав мост-2. Затова е толкова важна и връзката Ботевград-Мездра-Видин-Монтана-Враца. На практика свързваме Дунава и Солун по този начин“, описа плановете Борисов и определи съоръжението като уникално.

„Вече сме по средата на едната тръба. Може да се мине и по едната, и по другата тръба. Чест и слава на българските строители, за техния капацитет и възможности. С най-голяма точност. Скалите са меки и подават, затова имаше и пострадали строители. Изключително сложна скала. Целият този участък е много сложен.“, посочи Борисов.

„Виждате този тунел в тунелите, е направено при авария, пожар и катастрофа да може да се изтеглят колите през другата тръба. Има джобове, ако аварира някой да се изтегли и остане там, докато дойде „Пътна помощ“.

Трябва да заделим пари, за да направим и другите големи тунели в България така. Впечатляващо, работа, работа, на строители, инженери, проектанти“, коментира още премиерът.

Борисов разговаря и със строителите на обекта. „Пазете се“, каза той. Строителите отбелязаха, че е свършена много работа.

„Ама ви е кеф сега като гледате. На комунистите не им е кеф. Те ви се дразнят, даже може и някой протест сега тук да направят“, заяви Борисов и уточни, че в тунелите има и интернет.

Министърът на финансите Кирил Ананиев допълни, че контролът е сериозен и няма оплаквания.

Просто едната планина я преместихме от другата страна, това е на практика в България да строиш пътища и магистрали, обясни Борисов.

„Утре е трети март, по една премия, мисля, че е справедливо и закономерно. Такава реклама ви направиха. Велинградската бригада такова хвалене“, обърна се Борисов към строителите на съоръжението.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков допълни, че и в двете тръби има по един см отклонение. „В живота винаги по 1 см е плюс-минус, не стига, така че 1 см бива“, отговори премиерът.

„Огромно съоръжение. Ще има хеликоптерна площадка. Ей така обичам – това беше като дойдохме планината. Сега гледаш тунелите, мостовете и после викат „ама, защо и как“. Нали внимавате вече, че един път видях иконите да са вградени в тунелите, дано повече нямаме такива инциденти.

Нали сме се погрижили за хората, които паднаха от скелето. Грижете се, докато се върнат на работа, всичко да е… Човещина трябва“, коментира министър-председателят.

„Магистралата е високо в планината, 90 метра денивелация. 4 км към Симитли е готова, но ще пуснем, когато и тръбата. Отдолу се пада и хеликоптерната площадка. Старият път Е-79 е под нас. Колко насип, колко нещо е изрязано, извадено, наслагано, за да може да стане равно. Просто едната планина я преместихме от другата страна, това е на практика в България да строиш пътища и магистрали. Те и затова не са правени, защото не са желали. Огромно съоръжение“, коментира премиерът.

Бойко Борисов разговаря със сирийски работник на обекта. Мъжът отбеляза, че се е срещал с Борисов и на друг обект, където е имало протест. Премиерът заяви: „Протестите са част от демокрацията се съобразяваме с тях. В същото време толкова работа и неща се правят, че българите трябва да са горди. Ще дойде и това време в Сирия. Българският ти става перфектен“.

„Баба ми навремето викаше очи плахи, ръце роби. Като погледнеш и се уплашиш, но като започнеш с мотиката на нивата или влязат с багерите и ей го. Само след няколко месеца ще видиш как ще изглежда. Това ще го минават за две минути, няма да го усещат, ама как е станало“, каза още премиерът Бойко Борисов.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram