Борисов пристигна гневен в Пловдив, поиска оставката на кмета Здравко Димитров

Оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като отправи остри критики към неговата работа.

Заради неговата неангажираност да се справи с огромните средства за спортните съоръжения, мотивира се Борисов, който пристигна в 11,30 часа в града под тепетата за среща с актива на партията. Сбирката е в хотел „Империал“.

Борисов изтъкна, че му е преляла чашата от случващото се около строежа и реконструкцията на двата стадиона. Нарече работата на местната администрация по проектите „мърлява“ и „непрозрачна“.

Той изтъкна, че Здравко Димитров пречи на рейтинга на ГЕРБ.

После изтъкна, че Зико му е приятел и той още при първото си посещение в града му е казал, че не е доволен от работата му.

Подкрепяте ли ме?“, запита Бойко. Въпросът му бе посрещнат с аплодисменти. Бившият премиер посочи, че, ако сами не подадат оставки, то Общинският съвет следва да се задействат. 

Не може да махнем кмета, но направете така, че да се носи отговорност каза Борисов на актива си,  коментирайки проблемите около строителството на стадион „Христо Ботев“, които ескалират.

Зам.-кметът Райчев трябва да си замине незабавно, нареди Борисов.

Борисов оповести решение на ИК на ГЕРБ за снемане доверието от Здравко Димитров и настоя: Най-добре е да се дръпне и в оставащата година друг да поеме работата“.

Последно със Зико се чухме в неделя. Казах му да си оправи бакиите. Той каза, че трябва да си обърне внимание на здравето. Аз 20 години не си обърнах внимание на здравето. Обичам го, уважам го, но не се справя“, посочи категорично Борисов. 

Той посочи, че, ако са хора на място, сами ще си подадат оставката.

Припомняме, че през октомври м.г. Борисов обяви в Пловдив, че Здравко Димитров няма да бъде кандидатиран за кмет втори мандат.

Борисов разказа възмутен, че Зико си платил членския внос към ГЕРБ до края на октомври с мотива, че дотогава щял бъде кмет.

Бойко Борисов обърна внимание, че днес е паметна дата – 151 години от рождението на Гоце Делчев. И подчерта, че войводата би могъл да се превърне в „мост на дружбата между двата народа – българския и македонския“. „Днеска разбирам за забранителни списъци на хора и български журналисти за Македония. Забранителен списък на границата между две държави, членки на НАТО, едната член на ЕС. Това е недопустимо. Това е провал във външната ни политика, доведен от Кирил Петков и Асен Василев, които залъгваха обществото как ще фъркаме от София до Скопие, пък един път не кацнаха. Че ще правим магистрали от София до Скопие. Нищо. Нула. Кой го допуска това?!“, заяви ядосано той, коментирайки новината за спрени българи на границата с РСМ.

Борисов упрекна Вежди Рашидов, че тази сутрин е похвалил служебното правителство.

Лидерът на ГЕРБ анализира и предизборната ситуация и позициите на отделните партии.

На въпрос как ще коментира хипотезите за коалиция с БСП, Борисов заяви: „Реакцията на партията относно сближаване с БСП е изключително лоша. Те са наши идеологически противници. Тука бих бил много щастлив да чуя Христо Иванов и ДБ, когато бяха в коалиция с БСП, да каже дали пак ще се коалират с БСП. Въпреки това – ГЕРБ, ДПС и ДБ успяхме да запазим в България стабилност. Аз си представям как Христо Иванов прави бюджет с Асен Василев. Как ще съжителстват. Дето се вика, човек един ден се жени в неделя, а в понеделник се чуди защо го е направил. А те са субекти политически противници“.

БСП са много по-системна партия от ПП-тата, които са ляво либерали, заяви още Борисов.

Всеки трябва да е сигурен, че ние сме най-чистите и най-честните и ние сме такива, заръча на събралия се актив на ГЕРБ Борисов.

Усещам, че партията е много надъхана, защото с обединенинето си ПП-ДБ показаха, че се страхуват от нас и че са по-слаби от нас.

Повече лъжи няма да толерирам, зарече се Борисов.

Лидерът на ГЕРБ допълни: „Толкова много избори сме печелили, че вече ми е все едно. Но искам като дойда на мач в Пловдив, да ми е драго. Ако кметът не си даде оставката, която му искаме всички ние, няма да мине много време и ще я подаде накрая. Ако ми е приятел, ще отиде и ще си депозира оставката. Месеци наред имаше възможност имаше възможност да упражни контрол, да плаща изработеното от доставчиците. Единственото от днешната среща, което ме интересува, е как партията приема случващото се“.

Бойко Борисов припомни, че самият той е бил кмет два пъти на София. Той заяви, че ако хората искат да се повтори ситуацията от последните 2 години, нека гласуват пак за ПП или ДБ. „Но е факт – магистралите – без мантинели. Две години застой. А мен ме интересува точно сега – партията какво е направила за Пловдив“.

„Много пари се дадоха да се строи и контролира качествено. И да напредва строителството“, заяви още той.

Спас Гърневски благодари на Борисов за силните думи, както и на членовете на ГЕРБ, дошли на днешното събитие. „Само за една година този човек предаде тези, които го избраха. Може би е трябвало ГЕРБ да си вземе поука, когато издига следващия кандидат. Пловдив попада в нов 4-годишен застой“, заяви той, упреквайки градоначалника на Пловдив.

„Спасе, много те уважавам, но Зико направи и добри неща. Както е казано в Библията: „Кесаревото – кесарю“. Моля ви, това да се демонстрира и показва. Ние нито сме талибани, нито сме болшевики. В случая тази негова реакция е следствие на неговата неангажираност да реши проблема с огромните му средства, които са дадени. Така че – до тука с оценките“, намеси се Борисов.

Спас Гърневски отново взе думата като заяви, че през последните 8 години Пловдив се е превърнал в модерен град благодарение на общинските съветници на ГЕРБ. Той помоли за следващ градоначалник да бъде издигнат „един достоен човек от ГЕРБ“.

После Борисов отново се върна на темата за отишлото си управление.


„Голямата радост от отиващото си управление е, че на всеки литър бензин плащаме с левче по-малко. Въпреки войната в Украйна, която става все по-кръвопролитна. 5 милиарда лева са източени от управлението на ПП директно от джобовете на хората, за да съм точен – от резервоарите през джобовете. А те се опитаха, нали помните, да кажат, че Младежкият ГЕРБ е виновен. Това се казва наглост!“, подчерта той.

Мобилизация! Ние пак ще се видим. Но сега Общинският съвет да се събере и да реши всички въпроси. И пълен контрол. Имаме много добри районни кметове, ще изберат свестен човек – който да може да работи със съветниците и да постига консенсус. Чувствам се много ангажиран с този град, много добри неща сме направили. От студент си карам стажа в Пловдив. Сигурно имам и пловдивско жителство за времето, в което съм бил тука„, заяви още Бойко Борисов.

„Който си е направил грешка, трябва да си я понася“, подчерта той.

Борисов сподели чудесните си впечатления от срещата със симпатизанти на ГЕРБ в Петрич в петък вечерта.

„500 души се събраха. Партията в момента е много надъхана. А те вече знаят, че поотделно са по-слаби от нас. И са по-слаби само защото не могат да управляват. Иначе с тази вълна, с това напрежение, което създадоха срещу нас, можеха да са на власт още десет години. Лъжите им отидоха в канала. Те направиха така, че българинът да усети „промяната“ – и го направиха по най-болезнения за българина начин – като му бръкнаха в джоба. Лек ден ви пожелавам и приятна събота!“, заяви в заключение лидерът на ГЕРБ.

Епицентър.БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram