Борисов от Лъки: Кои пари президентът иска да бъдат спрени – на лекари, на учители, на пенсионери?

При посещение в Лъки премиерът Бойко Борисов пожела да разбере кои пари от бюджета президентът иска да спрат да се харчат.

„Той казва: „Харчат се страшно много пари от бюджета. Да каже: „Борисов, незабавно спри тези 106 млн. на месец, които давате на пенсионерите. Спри 15-процентното увеличение на заплатите  на полицаите и пожарникарите. Спри двойното увеличение на заплатите на учителите. Спри парите на кметовете!”, гневи се премиерът.

„Да каже кои пари да бъдат спрени – за хората на първата линия – 84 млн. на месец. От тези милиард и 300 млн., които даваме за бизнеса? Кои пари да спрем? Или да каже: Спрете „Хемус” – не е важно за Варна, Велико Търново. Или спрете втория лот на „Европа”! Харчели се пари. 5 млрд. са в тези проекти. Много лесно е да се говори. Да каже: „Не ни трябват нито кораби, нито машини”. Казва и ги спира, да видим”, не спира да се нарежда Борисов.

Премиерът поиска президентът да уточни кое съсловие властите са облагодетелствали. „Това са пари, които отиват директно при хората”, поясни министър-председателят.

По време на посещението в град Лъки Борисов уточни, че са отпуснати 470 000 лева за двете свлачища в района.

Следобед министър Христо Терзийски събира Щаба за бедствия и аварии, защото има проблеми на много места, съобщи още премиерът по време на посещение в Лъки, става ясно от видеоклип, публикуван на страницата на министър-председателя в социалната мрежа „Фейсбук“.

„Следобед министър Христо Терзийски събира Щаба за бедствия и аварии, защото има проблеми на много места – Петърч, Костинброд, Гоце Делчев, деретата по Брезница, Дъбница и на други места, за да може да се вземе решение днес и да се отпуснат средства за възстановяване на участъците. Трябва да се потърсят специалисти.

По пътя за Рилския Манастир има 80-90% наклон и могат да работят само алпинисти.
Днес се надявам да се отпуснат пари и да се започне да се разчиства. Надявам се до края на деня да се получат средствата.

Правим училища и блокове, даваме милиони за пътища.

Пътят за Кръстова вода е на привършване.

За Родопите се влагат много пари и мисля, че хората го виждат.

Обходите на Пловдив и Асеновград също се правят“, посочи премиерът.

„Природата ни е много красива, но скалите са ни много лоши. При тези температури, водата, която е замръзнала в скалите, води до това да започнат да падат. Виждате какви скални маси в момента се отнемат, за да се разширяват пътищата. 53 млн. лв. дава държавата за това. Парите са по сметките, започва се фрезоване, разширяване и да се правят канавките, допълни той.

„470 000 лв. са дадени за двете свлачища в района. Следобед ще бъде свикана комисията, за да може всички опасни места – Петърч, Костинброд, Брезница и софийските участъци да се започне работа. Много бих искал, когато следващия път президентът се изказва, да каже които пари да спрем.

Борисов огледа и ремонтите на пътя към Асеновград с областния управител Дани Каназирева. На място е и вътрешният министър Христо Терзийски, който заяви, че сме отчели наай-малко катастрофи, жертви и ранени през миналата година.

„Видно е, че колкото повече се подобрява инфраструктурата, контрола, нещата са по-добре. Обучението на водачите също, когато имаме камери. Те са и найдобрите регулировчици“, заяви Борисов.

Каназирева отчете, че се работи много по локалите, като отправи молба за околовръстното в Пловдив, а Нанков увери, че веднага щом времето се оправи, се започва ремонтът.

„Вие в Пловдив сте глезени, не може да отидете на кръговото, локали си имате“, пошегува се Борисов с нея.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram