Борисов: Остана единствено да забраним излизането от дома


Шест положителни проби ни делят от въвеждане на нов модел на работа заради опасността от разпространение на коронавирус у нас, заяви ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Оперативния щаб, на брифинг в Министерски съвет. Той обясни, че новите мерки вече са изработени и приети и ще бъдат задействани, когато достигнем 100 положителни проби. Тази сутрин положителните проби са вече 94.

По-късно премиерът Бойко Борисов, който разговаря в МС с учени от БАН, обяви, че „единствената мярка, която остана, е да забраним да се излиза от вкъщи“.

„За колко месеца, какви поръчки да правим, за колко дълго да ги правим, какви пари да се отделят и докъде съответно на базата на данни да продължим с още затягане на мерките. Все още се пазим (от забраната за напускане на дома) по простата причина, че тогава трябва да се създаде много мощна мрежа, която създаваме, но трябва да се включи армията, социалните служби, на места и пожарната, за да можем на тези хора, които нямат деца, или няма кой да ги обслужи, да им подсигурим лекарствата, храната, водата“, обясни Борисов, цитиран от БНР.

Преди това на срещата в МС стана ясно, че логистичният център към Националния щаб вече работи, съобщи началникът му Никола Николов.

Досега са разпределени 38 000 броя високоспециализирани маски за лекари в болници с пациенти с коронавируса; 79 хиляди броя еднократни маски, повечето от които са за болници и центрове за спешна медицинска помощ, а останалите за държавните институции, работещи с граждани; 100 защитни костюма за многократна употреба за лечебните заведения – всеки от които може да бъде изпиран по 50 пъти; еднократни костюми – 10 050 броя; 78 500 броя предпазни очила; над 70 камери за наблюдение на пътниците в граничните пунктове.

Очакват се днес от Турция да пристигнат 89 950 броя еднократни защитни костюми и 14 000 броя предпазни очила; с български фирми има договори за 3590 многократни костюма, 1 млн. броя еднократни, обикновени маски и др.

Вицепремиерът Томислав Дончев изрази надежда, че през следващите дни пазарът ще се нормализира и маски ще има навсякъде. Той съобщи, че от днес в още две български фабрики стартира производството на защитни костюми с капацитет по 200 бройки дневно. „Днес ще бъдат осигурени маски за всички общопрактикуващи лекари – 8000 маски ще тръгнат от районните здравни инспекции (РЗИ) и ще стигнат до тях“, обеща Дончев. /КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram