Борисов освободи Фандъкова и Николов

Националното събрание на ГЕРБ започна. На него ще се направят сериозни промени в ръководството на партията.

Делегатите гласуват необходимите решения за провеждането на форума – като избирането на комисията по избора на нови членове на партийните органи. Процедурите протичат с военна дициплина – всички подкрепят вкупом предложенията на административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, който води събранието.

По същия начин бяха приети и поправките в устава, за които депутатът Анна Александрова съобщи, че идват от местни структури на партията. Интересното е, че най-важната промяна засягаше увеличаване на състава на Изпълнителната комисия – оперативният ръководен орган на ГЕРБ. В комисията вече ще влизат председател, двама зам.-председатели и 12 членове. Досега членовете й бяха 8.

Фандъкова и Николов отпадат

Форумът беше насрочен от Борисов непосредствено след последните парламентарни избори на 4 април 2021 г., на които ГЕРБ получи 300 000 гласа по-малко в сравнение с вота през 2017 г. Тогава вождът публично изрази недоволството си от двамата зам.-председатели на партията – кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, заради слабите резултати на партията в градовете София и Бургас, на които двамата са кметове.

Когато дойде момента да бъдат освободени Фандъкова и Николов, Бойко Борисов излезе лично да изложи мотивите си. Той напомни, че последният освободен зам.шеф на ГЕРБ е бил Цветан Цветанов, но подчерта, че „изобщо не е такава хипотезата“ с Фандъкова и Николов. И предложи двамата да се съсредоточат върху работата си като кметове, но в същото време да запазят местата си в Изпълнителната комисия, за да помагат на партията при нужда.

„Те остават от най-уважаваните и най-заслужилите … Надявам се да не прочета заглавие, че е свалено доверието от тях. Обичаме ги, уважаваме ги, но партийната работа изисква да присъстват по няколко часа на събрания. Ако имат това време, оттегляме предложението … Искам да им оставя тези 3 години да работят повече за градовете си“, обясни партийният вожд. Огромното мнозинство от делегатите одобри предложението му. Нито Фандъкова, нито Николов взеха думата, за да кажат нещо.

Още жертви

Постовете си в Изпълнителната комисия загубиха членовете й Красимир Велчев, Пламен Нунев и Менда Стоянова. Отново Борисов лично обясни, че причините са в лоши изборни резултати и нуждата от обновление на партийния връх.

„Краси Велчев – един изключително сърцат партиен боец, безукорно честен, депутат няколко пъти. Той остава да работи в партията с цялото си сърце и душа, за да можем да имаме обновление. Същото мога да кажа за Нунев – колега още от полицейските години, от Русе направихме един прекрасен град. Но направихме някои грешки. Менда – тя беше един от темелите на финансите. И тя продължава да работи за партията. И на тримата – едно огромно благодаря за работата, която са свършили“, каза лидерът на ГЕРБ. 

Кой се очаква да се изкачи нагоре

Кариерен скок се очаква да направят бившият външен министър Екатерина Захариева и Даниел Митов, когото Борисов определи за кандидат-премиер при неуспешния опит на партията да състави правителство през април. Сред фаворитите за по-високи позиции са също така депутатите Десислава Атанасова, Александър Ненков и Димитър Главчев, както и евродепутатът Андрей Новаков.

Източник: СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram