Борисов натопи Мария Габриел: Тя взе решението за оставката на Гешев, всички депутати знаеха

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прехвърли на Мария Габриел отговорността за решението да се иска оставката на главния прокурор Иван Гешев, което всички анализатори и наблюдатели смятат за огромна грешка.

В кулоарите на парламента Борисов даде да се разбере, че депутатите на ГЕРБ-СДС са знаели, че Мария Габриел ще поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев, и са я подкрепили в това. Така той отрече думите на Гешев, че само няколко души са знаели за това.

„Взе го решението Мария Габриел с подкрепата на цялата парламентарна група“,  натърти убедително Борисов

Твърдението на Борисов противоречи и на думите на Десислава Атанасова, които тя споделила с Гешев, че не е знаела за решението на Габриел да иска оставката на Гешев и го е чула в момента, в който тя го изрече за първи път на среща с депутатите от ГЕРБ-СДС при представяне на програмата си.

А след като Атанасова не е знаела, това означава, че и другите депутати на ГЕРБ са били в неведение. Освен това не е известно да има публично оповестено официално решение на ПГ на ГЕРБ за искане на оставката на главния прокурор. Затова изреченото от Габриел бе гръм от ясно небе, което буквално срути държавата и изважда ГЕРБ от полето на стабилизираща политическа сила.

„Аз съм убеден, че които е трябвало да знаят, а това е цялата група, за това нейно изявление. И то е в тона, който европейските партньори, като комисар, тя е слушала, чула е много разговори, много неща бяха записани, включително и за парите за Плана за възстановяване. И пак казвам – това е нейно лично право. Аз това, което съм поел като ангажимент, е да приемаме законите на Крум Зарков“, отговори Борисов на въпрос дали хората му са знаели, че оставката ще бъде поискана от Габриел.

„Взе го решението Мария Габриел с подкрепата на цялата парламентарна група“, каза Борисов и попита кой е бил изненадан от това.

В понеделник Гешев обясни, че е говорил с жена политик, която считал за приятел. Тя е стояла до Мария Габриел, когато тя обяви, че евентуалния министър на правосъдието в нейн кабинет ще поиска оставката на Гешев като главен прокурор. Жената казала на Гешев, че не е знаела предварително. По-късно самата Атанасова призна, че е говорила с Гешев за това.

Искането за освобождаване на Иван Гешев е първа грешна стъпка на Мария Габриел.“

Това написа във Facebook евродепутатът от ГЕРБ Александър Йорданов. Позицията му дойде в деня, в който номинираната от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел обяви, че първото, което ще направи министърът на правосъдието в нейното правителство, е да внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за освобождаване на Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт. „Лошо начало. Жалко“, написа още Йорданов.

В политическите среди усилено се коментира, че освен подадена или и поискана оставка и че това изявление на Габриел е станало причина тя да се раздели с поста на еврокомисар.

В Брюксел това изявление е разчетено като груба намеса в независима институция и крайно неприемливо по етичните стандарти на висшите европейски чиновници.

Внушената й глупост да иска оставка на главен прокурор е довела до уволнението на Мария Габриел, тъй като има правила за еврокомисарите.
Сиреч, ако всеки еврокомисар тръгне да изпълнява криминални поръчки, както направи Габриел – то къде ще му излезе краят.
Габриел е направила жалки опити да обясни своята глупост с някаква “управленска програма на политическата партия”. Демек, в приоритетите на нейното неродено правителство самата партия ГЕРБ й е написала да поиска оставката на главния прокурор. С което напълно е омазала позицията. Само че не е дала убедителен отговор на въпроса защо е използвала изразите “моето правителство ще поиска” и “моят правосъден министър ще поиска”, пък след това се опитва да си измие ръцете с ГЕРБ“, написа по този повод Александър Урумов.

„Разибра се, че г-жа Габриел не може да измисли сама това, тя не познава ситуацията в България и не може да вземе такова решение без Борисов, което беше крайно неудачно“, коментира и проф. Стоян Денчев от УниБИТ.

Според Борисов Габриел е много опитна във воденето на преговори, както и че има огромна подкрепа от евроатлантическите партньори.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram