Борисов надъхва своите с дежурни опорки. Нищо ново

Без особена оригиналност бе Борисовата реч пред партийния актив днес. На Националното събрание на партия ГЕРБ, което се проведе онлайн, бяха направени някои промени в ръководството, а редиците бяха стегнати за предстоящите избори през юли. Какво каза Борисов на своите? Вече до болка познатото – мразят ни, защото сме свършили много ”работа, работа, работа”, лесно било да се протестира и прочее. Критикува Трифонов, Радев, липсата на отговорност и предсрочните избори. Критикува медиите. И спомена строителството, разбира се..

Истински се надявах, след като толкова искаха да управляват, защото това е целта на едно политическо състезание. То не е да свалиш някого, да си против някого или да си опозиция. Сериозните партии искат да управляват“, заяви Борисов и допълни – в една парламентарна република при мажоритарни избори, най-правилно било лидерът да е премиер.

Коментарът бе по адрес на Слави Трифонов от „Има такъв народ“, който успя да избяга по тъча още като стана ясно, че формацията му е втора политическа сила в 45-тия парламент и по всяка вероятност от нея ще зависи съставянето на правителство (както и стана).


Но Борисов не бе кандидат за премиер. Оттегли се и предложи Дани Митов – новото лице на партията. Тоест – пълно противоречие с казаното по-горе. Но Борисов има обяснение за това – три мандата бил начело на правителството и ГЕРБ трябвала да покаже, че има много хора, които могат да се справят с каквито и да е постове. 


Новият политически лидер Трифонов вчера май се заял с мен„, че съм казал, че изборите струват 150 милиона. Във всички случаи са над 100. Целта на тези избори не е да се направи парламент и да смени един закон, а да състави управление. На него явно над 100 милиона му се виждат малко. И сега още много ще се похарчат. Упрекът ми не е бил друг. Демокрацията е скъпо нещо… Не е това сметката. Разликата е, че се загубиха месеци наред без да имаме управление„, коментира Борисов.


С ирония коментира „грубите грешки“ на партия ГЕРБ за последните 10 години. Тук, разбира се, бе момент за похвали. Чухме вече заученото – справянето с мигрантската криза, потупване по рамото за „славните граничари“, преодоляването на гръцката криза и справянето с пандемията – без тотален локдаун, какъвто имало в нашите съседни държави и в Европа. 


„Това са важни неща, с които направихме да ни мразят“, заключи Борисов, който призова следващите властимащи да продължат по пътя за приемане на еврото и да не изостяват Хърватия да продължи сама. Дори успя да спомене и Българското председателство на Съвета на ЕС. Попита – кога друг път президента на Франция, германския канцлер и британския премиер ще се разхождат под ръка из София? Но иначе увери – това не било „председателството на Бойко или на Катя“, а на България. 


А това, че увеличихме толкова доходите за тези четири години? Учители, полицаи, пожарникари… Хората на първа линия получават вече над година 1000 лева плюс надбавки. И никой не ни попита откъде намираме парите, как се справяме… Мащабно строителство. Всеки вика – да, много е хубаво. Защо не са го направили другите? Оставих някои последни, за да може да видят какво е. Има цяло поколение, което не помни другите. Ама Южната дъга беше като сегашното. Ако бяхме продължили, машините от “Младост” щяха да са на “Борис” и да затворим целия ринг след една година. За метро, зали… То не им е интересно вече. Но направихме крачка напред. Имаме зам.-кмет по културата – Боршош. Искам София да я видим дигитална, по фестивалите…“, коментира още Борисов. 


По думите на партийния лидер хората го оценявали – оставили формаицята като първа политическа сила, което след пълен 4-годишен мандат за Борисов било „нереално“. Би трябвало БСП да ги е победила, но не би… 


„Това е много лошо, което направихме… Затова са тези компромати! Виждате какво става на Комисията (по ревизия на управлението, бел. ред.). Все едно арбитражен съд между бизнесмени. Тече Гьобелсова пропаганда – 4-5 свързани помежду си медии пускат една и съща лъжа, релансират. А една лъжа, повторена 100 пъти, става истина. Ходи се оправдавай после…“, коментира още Борисов.


„Хората ви казаха – искат да ви има. Не искат да ви „изчегъртат“. Извинявайте, ама гледам най-яростните срещу нас – те са шести, пети. (…) Ела ме „изчегъртай“, да висим как става. Най-ресно се правят протести“, коментира още Борисов и се обърна към медиите: 


„Вземете решението на германския Конституционен съд. Много обичате да препечатвате статии (по всяка вероятност говори за критичните материали, които излязоха на няколко пъти в издания като Spiegel и Der Standard, бел. ред.). Прочетете какво е казал този съд в най-стабилната и дисциплинирана държава в Европа и защо е против машинното гласуване. Тук няма субективизъм. Един важен извод – няма гаранция за вота. Немците се отказват от това. И Холандия обичаме да цитираме, нали. Рюте каза, че ще каже защо и там са се отказали… Но тук явно има друга цел“, коментира още Борисов. 


Той пожела успех на служебното правителство, което нямало да носи отговорност за нищо.


„То пряко ще се ръководи от Румен Радев. Тук ще видим какви са възможностите“, посочи още лидерът на ГЕРБ и заръча на партийния актив – пълна мобилизация, добронамереност, но и твърдост.

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram