Борисов иска списък на сметищата, за да изчисти страната

Премиерът Бойко Борисов иска справка за всички нерегламентирани сметища в цялата страна. Целта е „да заделим едни пари, целево, да ги изчистим и след това контролът да е много сериозен“, заяви премиерът, който тази сутрин посети центърът за наблюдение на нивото на язовирите и качеството на въздуха към Министерство на околната среда и водите. Определението, което Борисов употреби за това, което си вижда в репортажите, беше „грозно“. 

Екоминистърът Емил Димитров му обясни детайли по процеса по наблюдение, включително и на заводите, които изгарят боклук, като и на язовирите, чието ниво се следи непрекъснато. Беше показано е докъде е стигнало изчистването на плаващото сметище в река Искър край Своге.

„На мониторите да ги наблюдаваме и да се реши този проблем. Мързи ги да стигнат до най-близкото депо, затова – санкции“, каза премиерът за изхвърлянето на отпадъци. По думите му трябва такива престъпления да се разследват. След изчистването на незаконните сметища, контролът трябва да е жесток.

„Знаем във всеки един завод в реално време точно какво се гори“, увери министър Димитров. Той обаче обясни, че и сега продължават да се изхвърлят боклуците в деретата, защото „така е по-лесно“. „А после всеки пита къде е държавата“, коментира още Ревизоро.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram