Борисов за пореден път инспектира газовата връзка с Гърция и обещава: Ще е готова тази година

Премиерът Борисов за пореден път инспектира газовата връзка с Гърция.

Този ни е най-важният проект, изтъква министър-председателят.

Заедно с него са председателят на парламента Цвета Караянчева, министър Теменужка Петкова

Борисов поясни, че този проект е от стратегическа значимост за целия регион, както и за хранилището ни в Чирен, който ще се разширява.

България е прекрасна държава, каза Борисов и поясни че тръбопроводът минава през планини и реки и инфраструктура. Поясни, че се забавило, защото в съседна Гърция била затворена.

„Мислят, че е плаж, а то минаваме само през планини, под язовир „Студен кладенец“, под река Марица, под инфраструктурата, за да не затваряме пътищата, защото това са нашите пътища. Вече имаме много точен график, защото трябваше април месец да е готов. Пандемията и най-вече нашите приятели в Гърция са в пълен локдаун. Там няма излизане от вкъщи, камо ли за строителство. Ние строихме през това време, но сега искам максимално да увеличим интензитета“, посочи министър-председателят.

И продължи: „Ще питам и ЕК, ЕИБ да ускорим плащанията. Искам всичко да е ясно и прозрачно, защо го правим. Тази година трябва да стане газопроводът!“

Премиерът увери, че вече има разписан график по седмици и по дни, а икономическият министър Лъчезар Борисов поясни, че ще получим над 20 млн. за проекта.  От изпълнителите поясниха, че работят по заварките независимо от времето.

Времето ще е хубаво, така сме го поръчали. Така че и магистралите и тръбопроводите да вървят с пълна сила, каза премиерът.

Пандемията е нещо, което не може да се предвиди, каза той. Поясни, че в Гърция също се ваксинира усилено и се надява повече да няма пречки. Осигурили са всички условия за работниците.

Над 100 км има заварени тръби, докладва пък енергийният министър Теменужка Петкова. А отделно са положени над 120 тръби на трасето. От гръцка страна се работи от юг на север.

„Договорът за доставка и производство на линейни тръби е изпълнен. До момента са произведени и доставени 187 км. тръби, както на българска, така и на гръцка територия. Над 170 км са разчистени от общо 182 км и трасето е подготвено за последващи дейности. Над 128 км от доставените тръби са разнесени по трасето и повече от 101 км от разнесените тръби са заварени. Продължават автоматичните и ръчни заварки, изкопаването на траншеята, полагането на тръби в готовите участъци и обратното засипване“, продължи Петкова.

По думите на премиера Борисов този проект бил важен, защото газ по него щял да тече чак до Полша, защото така се осигурявала 100 % диверсификация, тъй като щял да идва и газ от терминала в Александруполис.

„България и Гърция участват активно в инициативата „Три морета“, където този проект за транспорт на природен газ от Юг на Север до Полша е най-важен“, подчерта министър-председателят. Това означава 100% диверсификация – както американски втечнен газ, така и доставки от Катар, Израел и други източници.

Борисов се обърна към изпълнителите като поясни, че имат съдействие от енергийното ведомство и ще получат в близките дни 55 млн.

Стартът на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България беше даден на 22 май 2019 г. лично от премиерите на двете страни. Газопроводът ще се свърже с гръцката национална газопреносна система и Трансадриатическия газопровод TAP в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора. Техническият капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. годишно. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

След това Борисов продължи с инспекциите. Този път – на пътища и мостове.

„Почти изцяло е готов новият мост над река Върбица, който води до село Птичар (община Момчилград). Осигурихме близо до 2 милиона лева за строежа. Мостът е най-пряката връзка до населеното място и ще спестява десетки километри пътуване на местните“, написа по-късно във Фейсбук Борисов.


„Още 1 950 000 лева отпуснахме и за изграждане на нов мост за село Еровете (община Кирково). Съоръжението е единствената пътна връзка за жителите на селото с останалите населени места в общината и е в много лошо състояние.
Продължаваме да подобряваме инфраструктурата навсякъде в страната“, добави той.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram