Борисов за „Балкански поток“ от хеликоптер: Проектът навлиза във финалната си фаза

Министър-председателят Бойко Борисов се качи на хеликоптер – инспектира строителството „Балкански поток“. С него са заместник-министъра по корпоративно управление в Министерството на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на „Булгартрасгаз“ – Владимир Малинов и представители на фирмата-изпълнител Аркад.

Премиерът обяви, че в момента на терен работят над 1400 тежки машини. „480 километра е трасето, като по-голямата част от тръбите се поставят под земята. 2000 работници са на терен“, обяви той.

„Навсякъде, по цялото трасе заварките са направени. Виждате какво огромно съоръжение е“, добави Борисов.

И добави, че през „Балкански поток“ се предвижда да се доставя както азерски, така и американски втечнен газ.

„Пускаме ги тръбите и със специална техника ги изтегляме. Оставихме селскостопанските производители да приберат реколтата“, уточни още той.

Борисов показа и схемата на проекта, като обясни основните приоритети за изграждането му. Той не пропусна да отбележи, че страната ни е много красива и има голям потенциал.

„С реализацията на ‘Балкански поток“ България се превръща в регионален стратегически газоразпределителен център и гарантира диверсификация на газовите доставки“, изтъкна още министър-председателят.

Борисов написа във Фейсбук още: „Проектът навлиза във финалната си фаза. На територията на страната са налични всички необходими тръби за обекта и те са разнесени по трасето – над 474 км. На терен се трудят над 2 500 работници от различни страни. Наистина огромен проект, в чието изпълнение са мобилизирани 1420 броя тежка строителна механизация и специализирана техника. С реализацията на ‘Балкански поток“ България се превръща в регионален стратегически газоразпределителен център и гарантира диверсификация на газовите доставки“.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram