Борисов, Горанов и Стоянова разпитани по делото срещу Божков

Прокуратурата обяви, че в рамките на разследванията срещу Васил Божков е разпитвала в качеството на свидетели „Менда Стоянова – народен представител, председател на Комисията по бюджет и финанси, Владислав Горанов – министър на финансите, както и Бойко Борисов – министър-председател“. За Горанов изрично е посочено, че е разпитван два пъти.

Премиерът, финансовият министър и председателят на бюджетната комисия са главни герои в няколко от постовете във Фейсбук и в сигнала на намиращият се в Дубай бизнемен, срещу когото прокуратурата в България повдигна 18 обвинения.

Преди дни укриващият се от българското правосъдие бивш хазартен бос пусна на страницата си във Фейсбук. подробни извлечения за 67 млн. лв. тегления от личната си сметка в Булбанк за периода 2017 – 2019 г. Тегленията кеш са в размери по няколкостотин хиляди лева, което е драстично нарушение на закона.


„Извлеченията от личната ми сметка, които доказват изтеглените над 67 млн. лв. в брой (след платени данъци). Сумата, която съм предал на Владислав Иванов Горанов и Бойко Методиев Борисов, чрез посочени от него лица само за последните 3 години“, твърди Божков.

От въпросните извлечения обаче не става ясно къде са отивали парите, както и основанията за теглене. Премиерът Бойко Борисов категорично отрича да е получавал пари от Васил Божков. Той се закле публично в близките си, че е взел само една пура от Божков. Ден по-късно пред Епицентър.бг отсече за твърденията на Божков: „Лъжа е! Заклевам се!“.

С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на Държавна агенция „Национална сигурност“ е възложена проверка, която до момента е установила, че „УниКредит Булбанк“ АД не е уведомявала САД „Финансово разузнаване“ при извършване на плащания на суми над 30 000 лв., съгласно ЗМИП.

В хода на проверката категорично е установено, че тегленията на каса в брой от пълномощници от сметки с титуляр, обвиняемия В. Божков, в последствие са му били предоставяни лично, единствено и само на него в офис на ул. „Московска“ 43 в столицата. 

Във връзка с множество запитвания от медии и тиражирането на невярна информация, Специализирана прокуратура заявява, че продължават действията по разследването в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. „Московска“ № 43 в гр. София по досъдебното производство, по което Васил Божков е привлечен към наказателна отговорност за извършени престъпления против финансовата и данъчната системи. 

До момента са намерени и иззети по предвидения законов ред 3610 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности. Очаква се прогнозният им брой да надхвърли 10 000. Напомняме, че обвиняемият В. Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция едва от 212 артефакта, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Органите на досъдебното производство събират и проверяват, както доказателства, които разобличават обвиняемия или отегчават неговата отговорност, така и доказателства, които оправдават обвиняемия или смекчават отговорността му.

Всички събрани доказателства подлежат на внимателна проверка, независимо дали същите са посочени под формата на комикси в социалните мрежи или по друг начин. Лична преценка на всеки обвиняем или подсъдим е да прецени по какъв начин да реализира своята защита в хода на досъдебното и съдебното производство.

В тази връзка по настоящото досъдебно производство в качеството на свидетели са разпитани Менда Стоянова – народен представител, председател на Комисията по бюджет и финанси, Владислав Горанов – министър на финансите (два пъти), както и Бойко Борисов – министър-председател. 

С оглед на изясняването на обективната истина по досъдебното производство продължават да се извършват в пълен обем действия по разследването. По досъдебното производство са изготвени и молби за правна помощ, както и Европейски заповеди за разследване, които са изпратени до страни членки на Европейския съюз.

Предоставяме снимков материал от помещенията на ул. „Московска“ 43 в столицата, които до момента не са публикувани.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram