Борислав Ангелов: Краят на неолиберализма е видим

„Намираме се в ситуация, в която е видим краят на неолиберализма.“ Това заяви политологът Борислав Ангелов по време на дискусията, инициирана от БСП – „Левицата в България – идеи, програми, политики“.

По неговите думи европейската и световна левица се намират в огромна криза на идентичността от поне 2 десетилетия. „Погледнете какво се случва с европейските социалисти. Някой предполагал ли е, че това ще прилича повече на най-ястребското крило на Демократическата партия. В момента наблюдаваме точно това. Те не говорят за мир и дипломатическо решение, а за победител на всяка цена“, отбеляза Ангелов.

Той посочи, че е важно да видим къде е левицата в цялата тази ситуация и какво ще правят хората в кризата. „Ще въвеждаме ли някаква форма на базов доход? Идеята за 4-дневна работна седмица тръгна именно с това, което случва с интелектуалната собственост. Искам да обърна внимание на нещо много важно – не трябва да бъркаме лидерство с вождизъм. Лидерът при демокрацията е нещо положително. А диктаторите не са лидери – те са вождове“, коментира политологът.

„Китай не е модел към общество, към което можем да се причисляваме. Не е модел и днешна Русия – тя не е социална. Българската левицата е създадена на база документи на идеологическите социалдемократи. Въпросът е как да бъдем ние в цялата тази ситуация, която днес я виждаме. Много европейски леви партии тръгват от там, където ние вече сме били. В един момент всичките големи медии в България се управляваха от жени и то изключително успешно. За сектор култура трябва да се види как да се финансира от бюджета допълнително“, каза още Борислав Ангелов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram