Бойко Рашков: Сега виждам в какви мащаби се купуват гласове

Според служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков хората са готови да продадат гласа си за сума между 50 и 80 лв.

„Изключително изобретателни са. В една област установихме, че лекар издава медицински документи на множество избиратели. С каква цел ще се запитате? С цел да може да се формира една секция с подвижна форма на гласуване, която ще е с хартиени бюлетини. Или пък в селския магазин, обичайно е да се дава на вересия. Сега се дава на вересия, но ще се опрощава ако гласуваш за някоя партия. На предходните избори в кюстендилската област имат около 100 хиляди души избиратели, а се оказва, че там е имало с 13 500 повече гласували. Дали са дошли от Македония или другаде? Борисов е казал на Ердоган, че българските мюсюлмани са мостът за добросъседството между България и Турция“, обясни Рашков.

По думите му не само ромският етнос е засегнат от купуването на гласове. Според него стандартът на живот оказва влияние.

„Ако към 4 април няма никаква активност на МВР, сега имаме в пъти повече операции, действия и образувани дела. До 4 април няма заведени дела за престъпления против политическите права на гражданите. Към днешна дата досъдебните разследвания, започнали само в МВР са около 50. Имаме около 7-8 пъти повече сигнали от граждани с информация за подобни престъпления. Аз го оценявам като повишено доверие на българските избиратели към МВР, след като всички видяха, че това министерство може да работи. А и всички знаем, че министърът на вътрешните работи, който беше на стола преди мен – г-н Терзийски, като и по-предишният – Младен Младенов, са кандидати за депутати. Така е устроен у нас политическия живот, че тези министри не са си вдигнали и малкия пръст срещу престъпленията против правата на българските избиратели“, коментира още служебният вътрешен министър.

„Ако съм заслужил одобрението на хората, то е заради работата, която се върши. Със задачите, които има МВР. Те съвсем естествено насочват вниманието на българските граждани. Това ведомство е натоварено с много отговорности. До момента около изборите това ведомство не е правило нищо. Така се оказва не само чисто статистически, но и ако погледнем реалистично. Една проста съпоставка за онова, което е правено до 4 април, с това, което сега сме направили, показва, че около 4 април има абсолютно бездействие от страна на МВР. Почти никаква подвижност в посока противодействие на така нареченото купуване и продаване на гласове. От кухнята сега виждам какво бедствие представлява това за политическия процес, наречен избори за Народно събрание. Не съм очаквал, че мога да се срещна с такива мащабни действия в тази посока. Оставам с впечатление, че някои наши политически партии нямат нужната тежест със своя авторитет, политически програми и идеи да завладеят избирателите. Затова просто си плащат. Политическият живот стана пазар и търговия“, поясни Бойко Рашков.

Вътрешният министър отрече да има амбиции за позицията на главен прокурор, а и няма право да стане такъв:

„Нямам такива амбиции да ставам главен прокурор. Аз и възрастово не отговарям на изискванията“, уточни той.

„Иван Гешев срасна прокуратурата с политическата власт. Превърна се в един сътрудник на Бойко Борисов. Той е избран от него, както и Цацаров е избран от него“, коментира още Рашков.

Източник: Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram