Бойко Рашков: Бивш МВР-министър иска да привлече в Кюстендил 15 000 македонци да гласуват у нас

МВР разкрива какви мерки взима във връзка с организацията и провеждането на изборите. Припомняме, че предстоящия предсрочен парламентарен вот ще е изцяло машинен в секции с над 300 души.

„МВР следи отблизо ситуацията преди изборите. Определени групи и представители на политически партии ще се опитват да спечелят вота по незаконен начин – чрез купуване и продаване на гласове“, каза  вътрешният министър Бойко Рашков, предаде Новини.бг.

Близо 100 досега са сигналите за изборни нередности, купуване и продаване на гласове.

МВР започва акция в цялата страна – целта е да се противодейства на изборните престъпления. Акцията няма да спре до изборния ден на 11 юли. „Действат така, че да се посегне върху свободното право на всеки гражданин да избира и да бъде избиран“, коментира министър Рашков.

Няма да се примирим с тази уродлива политическа практика да се купуват и продават гласове“, категоричен бе служебният вътрешен министър. Бойко Рашков се закани с „необходимите ответни действия“.

В Кюстендил има интересен случай, където един бивш министър на вътрешните работи е правил тези дни събиране с един бивш областен управител, излязъл в болнични. Болен е за работа, но не е болен за такава сбирка, където са обсъждали въпроса как да привлекат 15 000 македонци с българско гражданство, които да гласуват в нашата страна. Повтарям – бивш министър на вътрешните работи“, каза Рашков, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Нямаме само изборен туризъм от Изток към България, оказа се и друго. Такава форма на изборен туризъм имаме данни, че се подготвя в своеобразна форма в доста населени места, където се планира в дните преди избори да се концентрират голям брой български граждани на един и същи адрес.

Ние направихме среща и разговаряхме с областния управител на Благоевград, където в едно село в областта изведнъж се появяват на един и същи адрес хиляди граждани, които се регистрират там. Тъй като се очаква това да се мултиплицира и в други райони, сме в непрекъснат контакт и връзка с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и министър Виолета Комитова. Ще вземем всички възможни административни мерки да преустановим този вътрешен изборен туризъм“, каза още Рашков.

„Ние трябва по-активно и явно да предприемем ответни действия. Многократно съм казвал, че ние няма да се примирам с тази уродлива политическа практика у нас да се купуват и продават гласове. Ще противодействаме с всички законни средства. Отделили сме максималните полицейски сили, с които разполагаме и сме започнали такава специализирана полицейска операция в цялата страна, която няма да спре до изборния ден.

Всички лица, които бъдат уличени в подготовка и извършване на такава дейност, ще бъдат подложени на законовите процедури, ще се образуват досъдебни производства. Такива вече има образувани, води се разследване. Някои са още от изборите на 4 април. Ще кажа, че един от тези случаи в от известно село в Плевенско. Там, ако са се обявили, че ще гласуват 300 избиратели, накрая се оказа, че са 1000. Там процентът отива към социалистическия преди години на гласувалите. Познайте от първия път за коя партия. Отменен и изкривен вот.

В момента се правят опити в една централна европейска страна, където ще опитат да съставят такива фиктивни секции и там да гласуват български граждани, които не се намират на територията на тази държава. В контакт сме със съответните служби и ще прекратим тези опити“, посочи Рашков.

Известен в миналото политик се занимава с покупка на гласове в Монтанско, Врачанско и Видинско, съобщи той. Според Бойко Рашков става въпрос за партия със завиден резултат и от известен етнос.


В Антимово е намерен телефон с над 30 снимки на лични карта. Там на гласоподавателите е предлагана сумата от 80 лв. При гласове от цяло семейство се получавал бонус от още 20 лв. В бургаски квартал е имало списъци на длъжници от лихвари, на които е обещавано да им се опростят дълговете, ако гласуват за определена политическа партия.

Според органите на реда е хваната и изборна измама с фиктивни заявления с цел откриване на секция в Германия. Една голяма част от българските граждани от документите не са били наясно, че ще упражнят правото си на глас от Германия. След намесата на МВР, секцията няма да бъде разкрита.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram