Бойко Борисов не отваря ресторантите и нощните клубове

Премиерът Бойко Борисов не е склонен да разреши отваряне на заведенията и ресторантите. Това стана ясно от думите му по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Премиерът за втори път се появява по време на изявлението на здравните власти в Министерски съвет изненадващо и прекъсва изказване на член на щаба. И за втори път – изказване на председателя на ваксинационния щаб Красимир Гигов. 

До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията, заяви Борисов. Още в началото на изявлението си той посочи, че от 30 000 регистрирани в бранша да услугите – заведения, ресторанти, едва 6300 са подали заявления за подпомагане към държавата. „Защо – оставям вие да прецените сами“, обърна се към журналистите и обществеността Борисов.

Учениците от прогимназиален етап – от 5-ти до 12-и клас, тръгват на училище от 1 февруари, за фитнесите ще се мисли, за заведенията – засега няма начин да бъдат отворени.

Борисов заяви, че от 8 до 10 часа тази сутрин е имало „диалог под формата на спор“ в кабинета му с икономическия и образователния министри, вицепремиерите Томислав Дончев и Мариана Николова и двата щаба.

За ресторантите и баровете, които заплашиха, че ще отворят сами, Борисов не даде категоричен отговор на въпроса дали ще им се позволи да работят, но каза, че компромис се прави за образованието.

Оптимизмът, който има във всички нас, е на базата на днешните показатели, много рязко докторите обаче го опровергават“, каза премиерът. Той посочи, че е имало среща на всички здравни инспектори в Европа, а днес предстои среща на ръководителите на държавите-членки. „Новият щам се разви със страшна сила в Англия, Германия, Испания – числата минаха 30-40 000 въпреки пълния локдаун. Той се пренася бързо, продължава да се качва броят на заразените, а и броят на починалите“, обясни Борисов.

Относно промяната на мерките премиерът каза: „Ние сме си дали като дата 31 януари, компромисът е единствено образование, с докторите намираме общ език – по определен ред учениците от 5-ти до 12 клас да започнат да се въртят и на присъствено обучение. Това го дължим на това поколение“.

Борисов очаква до 31 януари още да намалее и броят на заразените, и броят на починалите. Той коментира, че преболедувалите лекари вече са се върнали на работа, което „е радостно“ и ги определи като една имунизирана армия. Все пак, по думите му, „рискът е огромен при този нов щам, разтича се на мнението на проф. Венцислав Мутафчийски и до 31 януари ще се наблюдава ситуацията“.

Министър-председателят не изключва разхлабването на мерките спрямо учениците да доведе до проблем, той обаче вмъкна като тема и фитнесите. „Проблем е, че е разхлабване на ученици и фитнеси, може да доведе до леко повишаване на заразените“, каза той.

„Ние в момента сме като оазисче, само си представете, че днес обявим локдаун, какъвто има в Европа от месеци. Риск е и може да доведе до голяма заболяемост, да не може да се овладее, вчера само в Великобритания са над 1520 починали. Стигат до там да се въвеждат вечерни часове, които не са въвеждани от Втората световна война. Ние в България щадим психическото здраве и ако не можеш да отидеш в ресторант, всичко останало като социални дейност и придвижване е в пълния си обем“, добави Бойко Борисов.

Премиерът смята, че спорът относно заведенията е голям, тъй като с удължаването на мерките след 31-и януари, означава нови 100 милиона допълнително, които се дават за неработещ бизнес. „Спасяваме неработни места, но като държава няма БВП и ДДС, но все пак заводите и предприятията работят и това е голямо предимство пред останалите. Все още имаме най-ниският дефицит в Европа – 3% и най-ниския външен дълг“, даде отново за пример Борисов и добави, че след 31 януари ще се вземе решение кога кое може да отвори.

„Позитивен дойдох на този брифинг заради излекуваните лекари и сестри, но това, което ми разказаха Кунчев и шефът на „Пирогов“ Асен Балтов – даже се изпокарахме с министрите, около 30-40 000 са в тези сектори, много от тях са в сивия сектор, за работниците в тези заведения е проблем, няма как да им дадем пари“, обясни за обсъжданията премиерът. Относно това дали ще бъде глобен Борисов затова, че не спазва дистанция, той каза, че два пъти вече глобяван, навсякъде е с маска, но ако така се кара „трябвало и да се глоби половината държава за какво ли не“.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram