Божков с ново обвинение – финансиране на напрежението на протестите от 2020 г.

Специализираната прокуратура е повдигнала ново обвинение на Васил Божков, съобщават от пресцентъра на съдебния орган.

От прокуратурата съобщават, че обвинението касае участието на бизнесмена през организирана престъпна група, която е имала за цел да се предизвика ескалация на напрежението по време на мирно протичащите граждански протести в София миналата година. Това е щяло да стане чрез хулигански действия и по този начин да се създаде потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите на територията на площад „Атанас Буров“.

Събраните доказателства към момента сочат, че Васил Божков е осигурявал финансирането на престъпното деяние, посочват от прокуратурата. Освен Божков като обвиняеми са привлечени и други лица, но от прокуратурата не посочват нито броя им, нито инициалите им.

„В контекста на престъпното деяние, за прикритие на користна си цел, участниците в групата са си служили с конституционно установеното право на всеки български гражданин, а именно правото, посочено в чл.43 (1) от Конституцията – „Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации“.“

Досъдебното производство е започнато на 13 юли 2020 г. по Глава Първа от Наказателния кодекс както и за организирана престъпна група, като към настоящия момент са събрани достатъчно по смисъла на чл. 219, ал.1 от НПК доказателства за това, че ръководител на групата е лицето В.Б, като същият е инициирал престъпното деяние с цел лична облага.

Доказателствата сочат категорично, че се касае за група, чиято цел е причиняване на средни телесни повреди, противозаконно унищожаване и увреждане на чужда собственост, предизвикване на палежи и държане на взривни вещества без надлежно разрешително.

От прокуратурата припомнят публикуването разговори на Васил Божков с други лица.

Освен това са направени прпетърсвания и изземвания, установени и разпитани в качеството на свидетели са множество лица; изискани са по надлежен ред от представители на медиите и приобщени в кориците по делото са видео-записи; назначени са компютърно-технически експертизи на видео-записи, с оглед установяване на лицата, извършители на провокативните и хулигански действия и нанесените от същите щети на граждани и чужда собственост. Изискана е информация от всички правоохранителни органи, относима към събитията от лятото и есента на 2020 година.

Чрез Министерство на правосъдието до компетентните органи на ОАЕ е изпратена молба за екстрадиция. С оглед повдигнато ново обвинение във връзка с настоящето досъдебно производство, след превод на материалите по делото чрез Министерстото на правосъдието на Република България е изпратена нова молба за екстрадиция на лицето Васил Божков.

От прилагане на специални разузнавателни средства са изготвени над 50 веществени доказателствени средства. Специалните разузнавателни средства са прилагани спрямо лица, за които са били налице данни за обвързаност с извършващото се престъпното деяние.

Част от действията по разследването са допринесли и за предотвратяването на прекомерна ескалация на напрежение, нанасянето на значително по-сериозни вреди за гражданите и опазване устоите на държавността.

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram