Божков: Имаме заявена готовност за помощ с газ само от Гърция. Нещата са зле!

Имаме заявена готовност за помощ с газ единствено и само от Гърция. Не са добре нещата, хич не са добре. За това предупреди енергийният експерт Еленко Божков пред БНТ.

По думите му план Б на правителството не става за пет стотинки. „Това, което трябва да направим, е в областта на енергийна дипломация, защото нямаме такава. Нямаме подготвен енергиен министър, а имаме екип в „Булгаргаз“, чиято основна задача е да се облагодетелства от енергийната криза, разкритикува Еленко Божков.

Трябва да се включи висша енергийна дипломация в разрешаването на газовата криза, настоя енергийният експерт. Правителството или трябва да сменят политиката и начина на комуникиране и действие, или да си ходят, настоя Божков.

Според него самото използване на втечнен газ предполага 30 процентно увеличение като минимум, а като максимум 50%. Дано да се вместим в първоначалната ми прогноза от 30% увеличение на газа, надява се енергийният експерт.

Еленко Божков напомни, че президентът Румен Радев свършил много за намаляване на цената на газа след едно посещение преди година и половина в Санкт Петербург, но било присвоено бившия премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram