Бившият шеф на АПИ: Всъщност строим най-евтините магистрали


Рокади на върха в Агенция „Пътна Инфраструктура“. В сряда срещу четвъртък досегашното ръководство на АПИ беше освободено. Мотивът – „плащане на аванси за строително-монтажни работи за обекти, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж към 26 май тази година“.

„Беше ни връчена заповед, като в нея мотивите бяха по преценка на министъра на регионалното развитие. Това е съвсем нормално, в закона има такава възможност. Изненада ме официалното съобщение на министерството, с което бяха посочени други мотиви“, обясни един от освободените – Георги Терзийски, досегашният председател на Управителния съвет на АПИ. По думите му това може да се дължи на факта, че министър Комитова е била подведена от свои експерти. „Това нямаше да се случи, ако ни беше извикала лично, в нормално време, за да ни връчи заповедите и да обсъдим мотивите“, допълни Терзийски.

„Ако тя не е подведена, а с нейно съгласие тези мотиви са сглобени, защото това е една сглобка, която усещам как в последно време често се прави. От истини и полуистини се сглобява едно внушение“, допълни бившият председател на УС на АПИ и разясни кое е истина и кое не от мотивите за отстраняване относно плащаните аванси. Истина било, че са плащани аванси по някои договори. За строително-монтажни дейности обаче – полуистина.

По думите на Терзийски именно авансовите плащания били условието, за да започне един проект да се реализира на първо място.

„Проектната готовност и разрешението за строеж не са условия за плащане на аванса. Те са следствие от плащането на аванса. Подготовката за строителството е много по-тежък процес, отколкото самото строителство“, заяви уволненият шеф на Пътната агенция.

Терзийски коментира и казуса около държавното дружество „Автомагистрали“ и съмненията на членове на Комисията по ревизия в бившия парламент на непрозрачно изразходване на 5 млрд. лева.

„Как са разходвани непрозрачно тези пари? Кой го казва? Аз няма как да твърдя това, тъй като съм сигурен, че това не е така. Това е още едно внушение, който никой в комисията не разясни. 5 млрд. са средства осигурени от правителството, за да се гарантира необратимостта на изграждането на големите инфраструктурни проекти, а не са по сметките на „Автомагистрали“, категоричен бе Терзийски.

Също като „внушение“ определи Терзийски това, че в България се строят най-скъпите магистрали в Европа. „В България строим най-евтините магистрали в Европа. Има изследване на Камарата на строителите, което го показва. Нека експертите да говорят.“

Единствената магистрала, влизаща в класацията на най-скъпите в Европа била АМ „Люлин“ със средна цена 9 млн. евро на километър. Тя обаче била проектирана и строена при предни управления – през 2005-2008 и „при съвсем други нива на цената на труда и материалите. „След това се налагаше да ремонтираме тази най-скъпа българска магистрала, допълни Терзийски.Източник: nova.bgагенция пътища АПИ Георги Терзийски./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram