Без винетки за две села до Пловдив

Хората от селата Ягодово и Катуница ще могат да пътуват без винетка до Пловдив. На заседание в областната администрация експерти и кметове на общини намериха решение за 200 метра първокласен път, който попадаше в системата за платено пътуване. Държавния път става безплатен, защото местните власти са готови да поемат поддръжката му.

Само един час беше необходим на кметовете на общините от областта да вземат своето решение дали искат да стопанисват участък от държавен път и да стане той безплатен – да се ползва без винетки или да го оставят като ангажимент на АПИ. Решението не е еднозначно.

„За да няма напрежение в нашата област реших задено с директора на областно пътно управление – Пловдив да проведем една среща с всички общини, всеки да постави своите проблеми и заедно да ги решим в полза на хората от населените места“, заяви Дани Каназирева, областен управител на Пловдив.

Казусът се е оказал мако по-сложен, тъй като се е оказало, че пътният участък попада в землището на общ. Пловдив и реолно общината трябва да депозира искането пред АПИ и да заплаща разходи за поддръжка. Според Каназирева това няма да е честно спрямо пловдивчани, защото ще плащат за друга територия в други общини.

Предложено е общините Садово и Родопи да депозират заявление до общ. Пловдив и ще се подпише тристранно споразумение. Разходите за поддръжката на отсечката ще се поделят между двете засегнати общини.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram