Бачковският манастир с опит за рекорд по боядисване на яйца

В Светата обител ще бъдат боядисани 2020 яйца

В условията на пандемия Бачковският манастир се стяга да посрещне Великден. На Велики четвъртък Светата обител ще спази традицията и тази година ще боядиса рекорден брой яйца – 2020. От сутринта в манастира кипи трескава подготовка.

„Всички яйца се боядисват в червен цвят. Първото яйце се слага пред чудотворната икона на Божията майка, закрилница на целия народ. Започнахме рано сутринта. Тази година работим без доброволци“, разказва Даниела Янева.

На този ден манастирът обикновено се посещава от много хора. Тази година поради наложените мерки за сигурност се очаква броят им да е драстично по-малък. Според поверието, яйцата, сварени в Бачковсия манастир, не се пукат.

„Червеният  цвят на яйцата символизира кръвта на Иисус Христос. Поверието е вярно, нито едно яйце не е спукано. Боядисват се със силна вяра и божията помощ“, споделя Янева.

Тя пожела здраве за всички български семейства. Яйцата в светата обител са дарение, а козунаци там няма да се приготвят. От управата на манастира съобщиха, че ще дарят сурово агнешно месо на хора в нужда.

От Българския лекарски съюз пък дариха 100 червени яйца на манастира, както и червени лалета, които ще бъдат вплетени във венеца, който ще бъде поставен на разпятието. Червени яйца ще бъдат изпратени и до ВМА, „Пирогов“, Александровска болница с надеждата „за един по-добър живот“.

Нова тв

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram