БАБХ потвърди заболяването “син език“ при сърни в област Сливен

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи вируса на болестта „син език“ при две сърни в землищата на общ. Котел и общ. Сливен, обл. Сливен.

Заразените сърни са констатирани при надзора над дивата популация в района, като здравословното им състояние видимо е било влошено, поради което са взети проби за изследване. 

Наличието на заболяването в двете животни е потвърдено в Националната референтна лаборатория за Син език на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) към БАБХ.

С цел предпазване на домашните преживни животни, които могат да се заразят със „син език“, БАБХ ежегодно изпълнява програма за контрол и надзор на болестта чрез ваксинация от 2014 г. насам. През 2020 година ваксинацията също се изпълнява, а заболяването не е констатирано при домашни преживни животни.

Последната епизоотия на заболяването у нас беше през 2014 г. През 2020 г., то е широко разпространено в Гърция и Северна Македония.

БАБХ, съвместно с Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), засилват надзора при диви преживни животни за откриване на циркулация на вируса на „син език“ сред популацията.

Агенцията по храните напомня, че „син език“ е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни (говеда, овце, кози, биволи, сърни, елени и муфлони). Предава се само чрез кръвосмучещи насекоми, които преди това са хапали друго заразено преживно животно. Не може да се осъществи заразяване с храна, вода и по въздух.

Месото, млякото, труповете на умрелите животни и транспортните средства не са фактор за разпространението на болестта. Тя не е опасна за човека, но причинява сериозни икономически загуби, вследствие отслабването и намаляването на производителността на неимунните преживни животни.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram