Атанас Зафиров, БСП: Ще положим всички усилия българските граждани да преминат по-леко през кризата

„В изборите, в които се гласуваше изцяло машинно, проличаха несъвършенствата на този тип гласуване и точно с този тип машина. Поради тази причина смятаме, че по-справедливо и национално отговорно е да въведем смесеното гласуване, което да позволи на всеки български гражданин да гласува така, както иска, и така да повишим избирателната активност.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Атанас Зафиров в ефира на Euronews България.

В предаването „Добро утро, Европа“ социалистът изрази съжаление, че в момента не се водят дебати по бюджета поради това, че служебното правителство не е внесло такъв за следващата година. „И въпреки това, и така внесен законопроектът позволява да се правят промени между първо и второ четене и се надявам в тази посока да бъдат концентрирани усилията на ресорните комисии и народните представители. А и на един смислен дебат в зала със съответните предложения. Ние от „БСП за България“ сме готови с тях и ще направим всичко възможно, за да осигурим достатъчно средства за следващата година за българските граждани, така че по-лесно да преминат през кризата“, коментира Зафиров.

По темата за съставяне на правителство социалистът заяви, че БСП ще се включи в разговори за втория мандат, ако бъде поканена от „Продължаваме промяната“, на които ще постави своите политики и ще търси пресечни точки. „Надявам се на разумен диалог, какъвто демонстрират политическите сили в последните седмици. Виждате редица срещи по събирателни теми между парламентарно представените партии, които показаха, че може да бъде намерен общ език“, добави депутатът.

Като най-важни задачи на левицата в парламента Атанас Зафиров посочи приемането на бюджет със силен социален пакет, повишаване на доходите и минималната работна заплата, приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост и съставянето на редовен кабинет.

„Третият мандат е натоварен с много очаквания. Ако той дойде при нас, ще положим всички усилия за съставяне на правителство. Смятам, че сега ситуацията е по-различна и този път като че ли българското общество не е склонно на повече отлагане. Партията, която получи третият мандат трябва да подходи много внимателно, отговорно и на висотата на тези очаквания“, каза още по темата Зафиров.

Народният представител от „БСП за България“ коментира инцидента с падналата ракета в Полша така: „Един изключително неприятен инцидент, който, за съжаление, завърши и с жертви. Винаги когато има жертви трябва да има отговорност. Затова в момента вървят много динамични процеси по разследване и установяване на причините. Хубаво е, че всички страни проявиха сдържаност и умереност по отношение на конфликта. Това е най-важното – да не се вземат прибързани решения, да има разум и деескалация.“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram