Асен Василев: Фирма обяви, че шефът ѝ е с милиони кеш в Панама

Финансовият министър Асен Василев даде нови подробности за започналата проверка на фирми, които са декларирали, че имат „на каса“ милиони левове. Сред най-куриозните случаи е дружество, чиито представители обяснили на инспекторите от НАП, че наистина имат големи наличности, само че управителят, както и самите пари, са не в България, а в Панама, разказа Василев пред Нова тв.  Рекордьор  по кеш била компания с предмет на дейност „недвижими имоти“, която е обявила, че държи в касата си повече от 32 млн. лева. 

Най-често компаниите твърдят, че държат значителни суми кеш, за да укриват изплатена печалба и собствениците им да не плащат данък дивидент. Декларирането на псевдоналичности във фирмената каса е и начин да се прикрият пари, платени за подкупи например. 

„Като тръгнахме да правим проверките с големи касови наличности, излязоха фирми, които наистина имаха пари на каса. Там всичко е наред, проверките приключиха. Други казват, че са допуснали техническа грешка със сумите – това  подлежи на проверка. Излязоха и фирми като тази с милионите в Панама и като т.нар. Златен гьол, където стана ясно, че касовите апарати на фирмата, която събира такса за дезинфекция на автомобилите на граничните пунктове с Турция, от 2018 г. не са отчитали към НАП. Става въпрос за щети от десетки милиони към бюджета“, посочи министърът.  Той подчерта, че приходната агенция е сменила фокуса на проверките и вместо да се занимава с  фризьорски салони и бакалии се е насочила към големи данъкоплатци, които имат големи обороти и които получават значителни бюджетни ресурси през обществени поръчки.  Освен това данъчните насърчавали доброволното плащане на разкритите задължения. „Колегите от НАП прозвъняват списъка с длъжниците и да им казват: Вместо да ви съдим, елате си направете план за разплащане“, обясни Асен Василев. И посочи, че само за седмица приходната агенция е събрала 4 млн. лева просрочени задължения, а тази седмица се очаква да постъпят още 9 млн. лева от фирми, любезно подсетени от НАП, че имат да плащат.

„Има кухи фирми и ДДС източване, където трудно ще се събере нещо, но съм щастлив да обявя, че една немалка част от големите длъжници започнаха да се обаждат и да преговарят за отсрочено или разсрочено погасяване““, каза още министърът.  Той коментира, че е необяснимо как  фирма може да натрупа 40 млн. лева дългове и НАП да проспи това. „Всички знаем, че ако един месец не си платиш данъците или осигуровките, НАП започва да си ги търси. Тоест, за да се стигне до такова голямо натрупване или не е имало реакция, или тази реакция по някаква причина е била забавена“, предположи Василев, намеквайки за възможен „данъчен чадър“ над определени данъкоплатци.

 По повод разкритията, че сегашният шеф на НАП Румен Спецов е продал преди години своя фирма на социално слаб гражданин, познат на НАП като сериен длъжник, а фирмата в момента е в списъка на големите длъжници, министърът обясни, че от това, което знае дотук, няма нарушения на Спецов. Той припомни, че все пак е сезирал прокуратурата за казуса. „Главният прокурор е започнал проверка. Не мисля, че някой може да го обвини в пристрастие към текущото служебно правителство. Ако се окаже, че има какъвто и да е проблем, ще се вземат действия, но не смятам, че ще има проблем“, заяви Василев. Според него бившият финансов министър Кирил Ананиев е нарушил закона, като е искал информация, която е данъчноосигурителна тайна. Ананиев е взимал номера от вътрешни проверки,  поясни служебният финансов министър. 

Неотдавна ГЕРБ свика нарочна пресконференция, на която  ексминистър Ананиев разкри, че в момента, когато Спецов е прехвърлил дружеството си, вече е имало ревизионен акт за задължения

„Румен Спецов лично е получил заповедта за ревизия. Лично е получил ревизионния доклад от НАП, че „Гранекс Трейдър“ дължи пари, върху който той е трябвало да направи своите възражения. Той е поискал удължаване на връчването на ревизионния акт с един месец и е използвал този период, за да прехвърли фирмата си на малоимотен човек, с криминално минало, който е съден няколко пъти. Аз съм убеден, че това е жива форма на източване на ДДС, за което той трябва да даде публичен отговор“, коментира Ананиев пред медиите. 

Източник: СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram