Асен Василев: Има пари за компенсиране на пенсиите

„Не е политическа грешка, това е намерението на правителството“. Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев във връзка с обещанието към пенсионерите с преизчислените пенсии и намалени Covid добавки да получат през януари толкова, колкото и през декември, което обаче не се случи.

Василев подчерта, че в момента от НОИ има изработен механизъм как всички пенсионери да бъдат компенсирани така, че да няма понижение на общия доход:

„Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, но добавката е по-ниска и затова някои от пенсиите са на по-ниски нива. Финансовият ресурс е наличен – миналата година имаме 3 млрд. , тази година има заложени достатъчно средства. В Закона за удължаване на действието на Бюджет 2021 ще бъде добавен текст, който ще позволи на НОИ да направи това“.

В предаването „Неделя 150“ министърът на финансите заяви, че е готова проекторамката на бюджета за 2022 година и следващата седмица ще бъде съгласувана с всички министерства, след което и със социалните партньори, за да може в края на януари да бъде внесен в парламента:

„Стъпваме до голяма степен на това, което е било миналата година, но в честта политики има заложени доста от политиките, които са в коалиционното споразумение. Макрорамката е променена, стъпваме на реални отчетни данни за 2021 година“.

Размерът на максималния осигурителен доход ще бъде вдигнат, подчерта Василев и припомни, че е записано и в коалиционната споразумение, че това ще стане след консултации.

„Премахват се два излишни данъка, които само създават бумащина за фирмите – данък „Уикенд“ и данъка върху лихвите“, съобщи още вицепремиерът и посочи, че през 2021-ва без промяна в данъчните ставки има общи приходи в хазната от почти 8 млрд. лева повече. Той изказа очакване това да продължи и през 2022 година. 

По думите на Василев не се разглежда вариант за намаляване на ДДС на енергоносителите на 10%:

„Намаляването на цените на ток, парно и вода трябва да стане на база намаляване на разходите в системата. Тук е нашият упрек към КЕВР – че се вземат решения, без да се разгледат реалните разходи на дружества в системата“.

Вицепремиерът обяви, че търсят честен човек да оглави КЕВР

„Премахваме два безсмислени данъка – върху лихвите и данък „уикенд“, които са бумащина за фирмите. От тях има пренебрежително малко доходи. Ние работим индустрия по индустрия. Фирмите за почнаха да си плащат данъците. Предстоят още 5-6 големи индустрии, които трябва да се изсветлят. Започваме да разглеждаме строителството, където голяма част от работниците не се осигуряват на реалните пари, които получават. Започваме много строга организация в селското стопанство и особено в частта за горивата. В коалиционното споразумение записахме много остра мярка – за заплащане на пари в плик. Вдигнали сме значително да се плащат чрез ваучери комуналните услуги от 70 на 200 лв. Т.е. сметки за вода и ток да не бъдат облагани с данъци“, коментира финансовият министър. 

Няма да има увеличение на заплатите в министерствата през увеличаване на това перо в бюджетите им, възнагражденията ще растат само от икономии, обясни още Василев.

Според него доста от щатовете в администрацията са празни, тече процес по оптимизиране на дейности през дигитализацията и пенсиониране на служителите. Този рерсурс ще се ползва за увеличение на възнагражденията, каза Василев. Изключение ще има само в сектори с фиксирани ръстове на заплатите като образованието, където действа колективен трудов догогвор, и отделни нива, обвързани с размера на средната заплата. След поетия курс към реформи в администрацията администрацията вече е намаляла с 1500 души, каза още Василев. 

„Коалицията за момента работи колегиално. Няма сътресения или проблеми в нея“, каза още Василев по повод напрежението около темата за Македония и зелените сертификати.

Според Василев е нор;ално темата за Македония да напряга цялото общество, а упреците, че всичко, което прави сега правителството, вече е опитвано, са неубедителни. „Опитвано ли е да се установят преки полети между столиците“ даде пример Асен Василев. Според него ситуацията сега била коренно различна и трябва да бъдат направени нови опити.

„Разговорът за забавянето на интерконектора България – Гърция е отделен от този защо в страната не е влизал евтиният азерски газ. Той може да влиза по алтернативен път и вече влиза – по сега съществуващи тръби, могат да се ползват и суапови сделки. Икономическа полиция проверява защо тази възможност не е била използвана досега“, коментира още Асен Василев.

Той допълни, че напрежението с бизнеса за компенсациите заради високите цени на електроенергията е изчистено и се очаква схемата да бъде нотифицирана идната седмица в Брюксел. За компенсиране на битовите потребители на газ е осигурен ресурс от 200 млн. лв. с решение в края на 2021 г., енергийното министерство работи по конкретната схема за компенсации, каза още Василев.

„Азерският газ не зависи от интерконектора. Той вече влиза през старите тръби. Това не означава, че не трябва да си завършим интерконектора. Вече сме изпратили писмо до фирмата изпълнител за глоби от 90 000 евро на ден“, каза още Асен Василев.

Източници: БНР, „Епицентър“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Асен Василев: Има пари за компенсиране на пенсиите

  1. ЧАКАМЕ М.ФЕВРУАРИ ДА СИ ПОЛУЧИМ НА КУП,РАЗЛИКИТЕ МЕЖДУ ДЕКЕМВРИЙСКИТЕ ПЕНСИИ И ЯНУАРСКИТЕ,ЗАЩОТО В ДЪРЖАВАТА ПАРИ ИМА НО ПЕНСИОНЕРИТЕ НЕ МОГАТ ДА ВЪРЖАТ ДВАТА КРАЯ И НЕ БЕШЕ МОМЕНТА ДА СЕ РЕЖАТ 120лв.ДО М.ЮНИ,ЗАДА СИ СТЪПЯТ ХОРАТА НА КРАКАТА ВСИЧКО В МАГАЗИНИТЕ И АПТЕКИТЕ Е МНОГО СКЪПО,КАКТО И УСЛУГИТЕ!

Comments are closed.