Асен Василев за ареста на Борисов: Разследването е за ощетяване на бюджета с 556 млн. лева

В Народното събрание вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев даде подробности за причините за арестите на Бойко Борисов, пиара му Севделина Арнаудова, бившия финансов министър Владислав Горанов и бившата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова.

„Това е много хубава стъпка. Действа се по сигнала на Васил Божков и доклад на Агенция „Държавна финансова инспекция“ от миналото лято. Тя установи, че има вреда от 556 млн. лева заради бездействие на пряко ръководената от Владислав Горанов Комисия по хазарта. Тези данни бяха изпратени на българската прокуратура, която не предприе никакви действия да се защитят парите на данъкоплатците“ каза вицепремиерът

Василев не даде подробности защо е бил разпитван премиерът. Добави, че се радва, че макар и късно има действия. Той коментира и гледната точка на ГЕРБ, че са извършени репресии.

„Репресия е, когато бият студентите зад колоните на Министерски съвет. Да оковеш човек и да го държиш с часове на площата да го снимат. Вчера имаше ли такива кадри? Полицията си върши работата по закон. Има задържане за 24 часа, мярката е по нормалния ред, няма полицейско своеволие – да хвърляш някого по очи и да му казваш, че е престъпник, след това да разпространяваш кадри“, каза Василев.

По думите му това не е акция за отклоняване на вниманието.

„Не може един пирон да се даде от държавата, без да се получи разрешение от Министерство на финансите, при нас няма заявления за даването на каквото и да било“, уточни още той по повод информацията, че с ареста на Борисов се цели да се отклони общественото внимание от предоставянето на оръжия от България на Украйна.

Запитан дали ще има още арести, Василев отговори: „Това трябва да кажат МВР. Възможно е, ако са нарушили закона.“

Запитан за твърденията на мъжа на Севдалина Арнаудова, че арестът е станал пред очите на детето й, той обясни: „Когато дойдат да ви арестуват у вас, вие имате, доколкото разбрах, г-жа Арнаудова е говорила почти половин час по телефона, преди да бъде арестувана. Не е някой да е разбил вратата и да е сложил белезници пред очите на детето. Тя половин час си е говорила пред медиите да казва, че претърсват къщата й.“

„Хайде да спрем с този рефрен за репресии. Такива няма, има нормални полицейски действия. Такива действия – спомняте си какво се случи с бившия президент на Франция Саркози, виждате какво се случва с Курц в Австрия – най-накрая влязохме в Европа“, коментира още вицепремиерът.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram