Асен Василев: Ако някой иска война, готови сме на ответен удар

Никой не иска да води война, но ако някой ни обяви война, ние ще имаме ответен отговор. Това трябва да е ясно на абсолютно всеки агресор, независимо кой е той.

Това заяви вицепремиерът и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев на пресконференция на Изпълнителния съвет на  „Продължаваме промяната“ по повод спрените от „Газпром“ доставки на руски газ за нашата страна.

„Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим, някой се опитва да ни насилва, някой се опитва да ни изнудва – приключи. И в този конфликт България ще помогне на страната, която се бори срещу агресора“, заяви още Василев. Той увери, че България няма да изпълни нито едно условие, което е извън договора, сключен с „Газпром“.

„Продължаваме промяната“ ще подкрепи военно-техническа помощ за Урайна и това ще бъде нашето гласуване в парламента, обяви премиерът Кирил Петков. Досега позицията на ПП беше, че всеки техен депутат ще гласува по съвест.

Премиерът коментира, че е личен избор на коалиционния им партньор БСП как ще гласува за предоставяне на военна помощ за Украйна. На въпрос дали това няма да доведе до разпадане на коалицията Петков отговори: „Успяваме да напредваме, въпреки кризите и различните виждания. Важното е да имаме уважение един към друг и да ни обединява българския интерес“.

„Продължаваме промяната“ е политическа партия, която ще защитава изцяло българския интерес, бидейки част от европейското семейство. Българският интерес означава независима, свободна, просперираща България. За съжаление в близкото и по-далечно минало в България Русия е третирала България като пета колония“, каза още премиерът.

По думите му години наред политически и икономически кръгове у нас са защитавали руските интереси. „Зад руските интереси стоят и 3-те милиарда похарчени пари за „Турски поток” и предложението за газова централа и отказа ни от азерски газ, вместо сега да имаме готова диверсификация“, каза още той.

Според Кирил Петков не трябва да се фокусираме единствено върху военната помощ, която може да осигури страната за Украйна. По повод предстоящата му визита в Киев той посочи: „Всички забравяме в момента, че в украинското пристанище имаме кораб със 17 моряци. Всички забравяме, че когато говорим за Украна, ние имаме толкова много други теми, по които можем да говорим. В момента има огромно количество жито например в Одеса. Можем ли да помогнем на Украйна с този износ? Това са все въпроси, които са извън чисто военно-техническата помощ. Тези хибридки, които ни се продават от сутрин до вечер, че когато дадем военно-техническа помощ, са акт на война, абсолютно не са верни. Иначе целия ЕС да бъде в такъв акт, а той не е.“

Премиерът посочи, че има вътрешни кръгове в България, които се опитват да представят агресията на Русия като“ нещо нормално, като нещо очаквано и едва ли не като нещо, което трябва да приветстваме“. Докато не изчистим тази риторика, няма начин как ние наистина да сме независима страна“, каза Петков. 

Няма да има проблем с физическите доставки на газ за България, увери вицепремиерът Асен Василев. Той посочи, че правителството се подготвя за подобен сценарий от февруари. В момента в Гърция от кораб се разтоварва втечнен газ, има и други алтернативи. В най-лошия сценарий цената на синьото гориво ще бъде с 20% по-висока от руския газ, каза финансовият министър.

Той уточни, че причината ние, заедно с Полша и Литва, да сме първи със спряно подаване на синьо гориво, е графикът на плащанията и през следващите дни се очакват подобни действия на „Газпром“ и спрямо други страни.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram