Арман Бабикян: Това са най-умно проведените преговори за кабинет

Това са най-умно проведените преговори за кабинет. Оценката направи Арман Бабикян – едно от ключовите лица сред организаторите на протестите през лятото на 2020 г., журналист, PR специалист и депутат в предишните два парламента от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“, сменила името си на „Изправи се! Ние идваме“.

Потенциалните коалиционни партньори от „Продължаваме промяната“, ДБ, „Има такъв народ“ и БСП са възприели модела, предлаган от останалата извън 47-ото НС коалиция – „който обединява усилията и загърбва егото“, защото „има неща, които са по-важни от нашите любови и омрази, това е България“.

По време на предишните преговори за правителство, в 45-ия и 46-ия парламент, „не бяхме разбрани няколко пъти подред“, каза Бабикян, но допълни:

„Накрая всички, които не ни разбираха, се наложи да седнат на една маса, когато ножът опря в кокала, за да проведат тези преговори. Между другото, дотук – най-умно проведените преговори за кабинет, ако трябва да ги класирам по някакъв начин. Изключително внимателно, изключително деликатно, с изключително широко отворени ръце, уши и очи. Достатъчно интелигентно проведени преговори. (…) Накрая стигнаха до тази формула, която така яростно отричаха“.

Той и колегите му сега следят за спазване на принципи, методи, начини на управление, а не толкова кои ще са лицата в управлението.

За него важността в стабилността на коалицията ще се измерва най-вече с възможността за провеждане на политики и реформи, а не с продължителността на управлението му, защото „историческото време за преседяване на пост е безсмислено, пресован въздух“.

По повод коментирани имена на служебни министри като евентуални титуляри в редовен кабинет той посочи:

„Личното ми мнение за вътрешния министър: присъствието на Бойко Рашков в Министерството на вътрешните работи е важно в момента. Това, че Кирил и Асен са взели същото решение, само може да ни радва. Важно е там да има непреклонен човек, който не се поддава на провокации, на ругатни и на издевателства. Много е важно!“.

Бабикян приветства и намерението на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Асен Василев за съкращаване на държавната администрация:

„Приветствам съкращаването на държавната администрация с две ръце, ако можех – и с трета! Знам, че на синдикатите много им харесва да се възбуждат по този повод, но държавната ни администрация е наднормена твърде отдавна. Твърде“.

За една от основните „битки“ на протеста и политическите формации, формирали се впоследствие – срещу безконтролната власт на главния прокурор и за структурна реформа в съдебната система – той предупреди, че не трябва да се търси просто смяната на едно лице с друго, че това не е решение:

„Гешев и Цацаров (главният прокурор Иван Гешев и предшественикът му, сега шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров) служеха за маша, която хората, слава Богу, отхвърлиха, едноличната власт на Борисов. (…) Фиксация има доколкото те са преките изпълнители на тази политика или на този тормоз, но фундаменталното е да се промени структурата и мястото на прокуратурата и нейната подконтролност. Това е важното, защото утре ще ви произведа друг Гешев, все едно как ще се казва.

Персоналното решение, че сега ще сложим един много хубав и много честен човек не е решение. Това е монархически подход. Седяла династията 300 години на власт и сега да видим какъв цар ще ни се падне – по-куцичък – хром, едноок или левент. И какъвто се падне. Не, принципът е друг. Не е въпрос дали ще е от моите или от вашите, или от които и да е. Въпросът е структурата на властта да е направена по начин, по който властите да се контролират една друга и да нямаме безконтролно обвинение в страната“.

По повод закриването на специализираните прокуратури и съдилища, за което не стигна съвсем малко време на предишното Народно събрание, той посочи БСП като партията, осуетила приемането на закона:

„Ние почти ги премахнахме, липсваха ни още два дни. Разтревожени хора избързаха да си върнат мандата по-раничко, ако може, президентът по-бързичко да връчи, да закрие. Още два дни и щяхме да сме приключили. Първото гласуване мина. (…) Тези „разтревожени хора“ бяха БСП. Да, съвсем директно ги визирам“.

За поведение на лидера на социалистите Корнелия Нинова той каза: „Мечтата на госпожа Нинова се сбъдна. Колкото по-слаб резултат, толкова по-близо до властта!“, и допълни, че се шегува.

На въпрос кой ще носи отговорността за правителството той отговори: „Всички, до един трябва да носят отговорността. В България обикновено има само една партия, която не носи отговорност – Движението за права и свободи“. Попитан дали този път ДПС ще бъдат изолирани от властта Бабикян отвърна многозначително: „Ще видите. Но няма да носят отговорност“.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram