Арман Бабикян: Мая Манолова – председател на парламента? А защо не Татяна Дончева?

– Готови ли сте за старта на парламента, господин Бабикян?


– Да, готови сме.

– Развива се скандал днес по повод изявлението на адвокат Николай Хаджигенов, че би се жертвал да стане министър. Това събуди острите реакции на Мая Манолова и Татяна Дончева. Получи се сюжетът „загубени в превода“? И как ще коментирате скандала?

– Очевидно става дума за „загубени в превода“. Когато човек е загубил чувството си за хумор, очевидно не си е починал след изборите.

– Вие бихте ли станали министър?

– Не.


– Първият тест за новия парламент ще бъде изборът на председател . Имате ли идеи, водите ли разговори с останалите партньори?

– Разговорите стартират сега и окончателно ще се изяснят в Народното събрание. Според мен председателят трябва да бъде номиниран от трите доскоро извънпарламентарни политически сили.

– Трябва да е опитен политик. Имате ли вече имена, които конкретно се обсъждат?

– Опитен като Цвета Караянчева ли?

– Имаше и по-добри образци в българските парламенти.

– Имаше, в минало време.

– Въпросът е да бъде юрист, да познава правилника, процедурите. Може ли, например, да е Мая Манолова?

– Мая Манолова първо трябва да иска. Второ, трябва да искат и останалите. Иначе юристи при нас има достатъчно. В една парламентарна република е важно председателят на Народното събрание да е опитен човек със способности. Защо да не е Татяна Дончева?

– Дали ще съберете мнозинство в подкрепа на вашия кандидат?

– Не събираме мнозинство в момента, водим принципни разговори.

– Очаквате ли подкрепа от БСП за председател на парламента?

– Това зависи от БСП, но разговори с БСП в момента не водим.

– Вторият тест ще бъде правителство, предложено от ГЕРБ. От редица изявления стана ясно, че ще то няма да е с премиер Бойко Борисов. Татяна Дончева, впрочем предпреждаваше още по време на кампанията, че може да има пробойни, внедрени хора. Могат ли да се появат предатели според Вас и правителството на ГЕРБ да мине?

– Съмнявам се, че ще мине. Но не мога да ангажирам вниманието си с търсене на предатели или на врага с партиен билет.
Предатели в българската история винаги е имало. Няма да е новина. Но се съмнявам наистина подобен кабинет да бъде одобрен.

– С представянето си на изборите паркирахте ли трайно джипката, образно казано?


– Мисля, че да. Борисов се държи като човек, който не знае какво да прави. Спомняте ли си протестите миналата година? Когато се видя притиснат до стената, първата му работа беше да хвърли от джипката трима министри, за да успокои хората. Сега реши да прати десет депутати под наем.
Миналата година, когато се видя притиснат, реши на направи рестарт и да предложи нова Конституция. Сега предлага Велико народно събрание и пак нова Конституция.

Всеки път, когато е притиснат, той е готов да хвърля хора от джипката, да ги отстранява от отбора си, да измисля нови схеми, по които да отложи края си. Той ползва една и съща технология – изхвърля всички, освен себе си.

– Като ви предлага депутати, не смятате ли, че отново диктува дневния ред? Ето сега трябва да отговаряте на въпроса ще приемете ли предложението на Борисов.

– Не трябва да отговаряме на този въпрос, защото сме казали, че от Борисов нищо няма да приемем освен оттеглянето му. Борисов го прави, не защото иска стабилност, а защото няма изход.

– Не е ли това начин да се избегне служебно правителство?

– Да, вероятно се страхува и от това. Борисов се страхува от всичко, което не е под негов контрол. Той загуби повече от 300 000 гласа. Точно толкова, колкото казах публично миналото лято – една трета от гласовете на ГЕРБ. Тогава ме питаха защо мисля така, сега вече никой не ме пита.

– Бързи избори или преходно правителство е по-добрият вариант според Вас, господин Бабикян?

– Тук трябва да говоря като експерт, не като участник. Моето мнение е, че има прекалено спешни и важни задачи пред управлението, които не могат да се изпълнят в рамките на месец или два.
Планът за възстановяване е в спешън порядък, правосъдната реформа – също. Не трябва да пропускам качествения ремонт на Изборния кодекс и, разбира се, битката с пандемията. Мога да продължа да изброявам. Опитвам се да се спра на три-четири ключови неща. Трябва да бъдем честни в обещанията си към хората. Обещахме им оставката на Борисов и премахването му от власт, но обещахме и още една оставка. Обещахме и честност при изборите. Трябва да сме последователни.

– С пандемията би могло да оперира и служебно правителство. Но Изборният кодекс е много важен.


– Затова го споменах. Погледнете населението. Около 31% от хората с право на глас гласуват в София. 31 процента от мандатите в София ли са? Не са. Това е дребен пример. Мога да продължа – видеозаснемането, гласуването по пощата. Става дума за сложен, специфичен, високопрофесионален разговор, който трябва да бъде широко дискутиран и с обществото, а не да бъде писан на коляно от Барни Ръбъл.

– Какво бихте направили за съдебната реформа?

– Много са стъпките и там – Висшият съдебен съвет, мястото на прокуратурата, смяната на главния прокурор. Това не са неща, които се случват за два дни. Ние не сме ленински трибунал. Щом искаме законност, всичко трябва да се случи по законния начин и да се направи високопрофесионално. Половината законодателство, прието при ГЕРБ, е юридически боклук. Не можем да правим същото.

– Около кои точки ще търсите съгласие трите политически сили – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и вие от „Изправи се. Мутри вън!“?

– Знам около кои точки ще търсим съгласие ние, но трябва да сглобим приоритети и на останалите. Нямам право да говоря от името на всички. Но в спешен порядък трябва да се заемем и с икономиката, която също е в интензивното, както стотици българи заради ковидкризата. Медицинската криза върви заедно с решаване на икономическите проблеми, подчертавам отново – в спешен порядък. Не можем да си позволим икономиката ни да грохне.
Това заедно с Избирателния закон и стартирането на правосъдната реформа са нещата, около които трябва да започнем.

– От БСП по кои въпроси ще искате подкрепа и взаимодействие?

– С БСП нямаме разговор. Първо трите политически сили ще проведем разговорите помежду си и когато стигнем до някакво съгласие, ще видим кой е склонен да подкрепи тези приоритети.
Не можем да забраним на някой да подкрепи наши предложения.
Взаимодействие с БСП ще търсим по ключовите въпроси. Дали някой ни харесва или не, не е важната тема.

– Според експертната Ви оценка какви са предимствата на варианта „бързи избори и служебно правителство“?

– Има някакви ефимерни предимства. Административният натиск от страна на ГЕРБ ще бъде донякъде туширан. Ако сме успели да променим Избирателния кодекс, също би било предимство. Но за къс срок няма какво много да се свърши. Очакването при един служебен кабинет е по-почтени хора да правят избори.

– Вие доволни ли сте от гласовете, които постигнахте на 4 април?

– Не познавам някой, който е доволен от гласовете, които е постигнал. Всички искат повече.

Интервю на Таня Джоева

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram