Андрей Райчев: Десните избиратели припознаха Христо Иванов като лидер, а ГЕРБ търпи загуби

Десните припознаха Христо Иванов като лидер, който може да замести Борисов. Това каза социологът Андрей Райчев пред БНР. Според него протестиращите не могат да се разглеждат като хомогенна група.

„Тези хора се групират в няколко групи, две от които са много важни – има леви, червени, които смятат, че той трябва да си ходи и има десни, които доскоро се колебаеха, а сега твърдо смятат – след акцията на Христо Иванов си намериха лидер и посока – че той трябва да си ходи“, посочи Райчев.

Социологът допълни, че тези две групи са трудно съвместими, а има и десни, които твърдят, че Борисов трябва да остане, защото е гарант за това комунистите да не дойдат на власт.

„Христо Иванов затова говори за две фази на своята програма и това е доста разумно от негова страна. Той казва: „Фаза едно – махаме ги. Фаза две – мислим нататък за реформи““, подчерта той.

„Затова в момента правителството полага максимални усилия да вкара темата „Комунизъм“, дори с цената на някои загуби. Дори Борисов обяви дядото на някакъв бит младеж за комунист, а той пък не се оказа комунист и стана малко неудобно. Това се прави защото те обезателно искат да сложат тази демаркационна линия и да не дадат възможност новият десен език да възникне. Защото, възникне ли новият десен език, те губят своето дясно“, коментира още Райчев.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram