Андрей Райчев: Вече има една възможност – Корнелия Нинова да прави кабинет

“Новите партии в парламента трябва много сериозно да се замислят за поведението си, защото в следващия парламент няма да получат този ръст на доверие от избирателите. Червените линии са пазарлъци, които се появиха, щом влязоха в парламента, на площада ги нямаше и затова народът ги наказа.”

Това заяви пред БТВ социологът Андрей Райчев.

“И моралът, и интересът на Радев изискват той да даде третия мандат на БСП и Корнелия Нинова. Вече няма ветрило от възможности, а една възможност – Корнелия Нинова да прави кабинет.”, коментира Райчев.

Според него Нинова има две възможности при вземане на мандата – да постъпи като ГЕРБ и да направи демонстрация какво е БСП като предложи кабинет на БСП и върне мандата. “Едва ли ще го направи. Защото ако тя донесе правителство това ще е голям неин успех. Основата за изграждане на правителството е контакта със Слави Трифонов. А той зависи от това кой е ще е кандидатът за премиер. Ако те намерят консенсус за името на премиера, оттам могат да надграждат и да получат подкрепа от други партии и така ще има опит за спасение на ситуацията. Иначе всичко отива в киреча.”, заяви Андрей Райчев.

Новите партии в парламента трябва много сериозно да се замислят за поведението си, защото в 47-ото Народно събрание няма да получат този ръст на доверие от избирателите. Червените линии са пазарлъци, които се появиха, щом влязоха в парламента, на площада ги нямаше и затова народът ги наказа, каза още Райчев в студиото на „Тази сутрин“.

Той допълни, че всички от т.нар. партии на промяната твърдят, че искат промяна, но вместо това се мъчат да се надхитрят.

По отношение на служебното правителство социологът загатна, че там се ражда нова партия и открои имената на икономическия и финансовия министър, които се ползват с широко обществено одобрение.

По темата с президентските избори Андрей Райчев прогнозира почти сигурна победа за Румен Радев.

Не се вижда загуба при него. Трябва да се появи центрист с неговата сила, за да го бие, но това няма да се случи, така че Радев трябва да е спокоен, но той не е спокоен, а се бори с всички сили, посочи той.

В заключение Райчев предупреди, че има „малка вероятност, но голяма опасност“ да се провалят изборите, ако бъдат 2 в 1.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram