Ангел Кунчев: Явно сме във втора вълна, но тя е различна

Явно сме в епизод на втора вълна. И данните показват, че това се отнася за целите Балкани. Главният здравен инспектор Ангел Кунчев изброи и данни от съседните ни страни в студиото на БиТиВи. Той обясни очакванията си за втория епизод като: повече заразени, повече хора, които карат заболяването без симптоми или леко и по-малко тежки случаи. Бавно обаче ще е отшумяването на епидемията.

Ангел Кунчев обясни, че според експертите има промяна в поведението на вируса, като той вече се държи различно при различните носители: инфектирани разпространяват по различен начин вируса – има такива, които не заразяват или поне не заразяват много хора, и други, които разпространяват заразата изключително силно. Може би има значение дали вирусът се намира в горната част на дихателните пътища или вече е стигнал белите дробове. Доцент Кунчев не беше конкретен и категоричен, заявявайки, че вирусът се променя, но и наблюдава от експертите.

Научихме се по-ефективно да действаме, но и всички опции седят на масата, заяви Кунчев във връзка с рекордните 104 нови случая от страната за последното денонощие. В стратегията ни няма промяна – стремим се да държим под контрол инфекцията. Все още разпространението й не е дифузно, както в началото, а е клъстерно. Главният здравен инспектор посочи като клъстери и селата Ясеновец и Изгрев, както и предприятията „Градус“ и „Наталия“ /шивашко предприятие/ в Стара Загора, където работят хора от Нова Загора. В предприятията са взети всички мерки и Ангел Кунчев не очаква взривоподобно изменение на заразата.

Целта на Щаба е да ограничи именно тези клъстери. Ще се продължи и активното тестване и продължаване на активните мерки в старческите домове и детските градини. Засега само Видин и Кула допуснахме проникване на вируса сред рисковите групи – възрастните хора с повече заболявания.

На този етап Оперативният щаб се въздържа от блокиране и налагане на карантина в страната: „Не ни се иска да затваряме и блокираме всичко, и икономически и финансовия живот на страната.“ Ще се увеличи полицейското присъствие, за да се наложи ограничаване на безразборното движение, обясни Кунчев. „Насила нищо не става в този живот и здраве също насила не става“, призна главният здравен инспектор.

Днес се очаква и нова актуализирана заповед на здравния министър по отношение на носенето на маски на закрито. Задължителният характер ще отпадне, но остава горещо препоръчителен, както се изрази Ангел Кунчев и подчерта, че всички тези, които имат някакви симптоми на заболяване, трябва да носят маски.

Няма какво да дебатирам с тези хора, заяви Ангел Кунчев на въпрос дали ще се отзове на поканата за публичен диспут за мерките, отправен вчера от опонентите на Щаба.

Все още не е моментът да водим дискусии, когато сме във война, трябва да има единоначалие, посочи Кунчев. Освен това заяви и че няма намерение да осигурява присъствие на тези хора в медиите, както и не е техен ПР.

Главният здравен инспектор заяви и че той е получавал неприятни, „гнусни“ SMS-си от свои колеги, но засега той ще остане „колегиален“ и няма да ги прави публични. Вероятно ще дойде време и за това.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram