Ангел Кунчев: Четвъртата Covid вълна е в разгара си

Вече сме в разгара на четвърта вълна, мерките ще бъдат въвеждани на национално ниво. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Най-засегната от Делта варианта е възрастовата група между 20 и 40 години.

Според Кунчев е рано да се каже какво ще се случи до 15-ти септември, но Министерството на образованието има готов план с отделните стъпки в зависимост от развитието на ситуацията. 

„Не става дума за въвеждането на нови мерки. Това са мерки, предвидени в Националния план за справяне с пандемията. С оглед на това, че броят на положителните проби нараства от 1 август, вече е време да се въведат тези мерки на централно ниво”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” епидемиологът и съветник на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова.
По думите й обществените места, на които се събират много хора, е разумно броят на посетителите да бъде намален, без да бъдат затваряни.

На среща в Здравното министерство по-рано тази седмица експерти обсъдиха нуждата от по-строг контрол срещу разпространението на заразата. Направени бяха предложения за ограничаване на посещенията в нощните заведения, както и участието в обществени прояви и групови събирания. Отчетен беше и рискът за повишаване нивата на заболяемостта след началото на учебната година, ако учениците и студентите се обучават в присъствена форма.
До момента обаче няма издадена заповед от здравния министър за въвеждане на нови мерки.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram