Ангел Кунчев за разхлабването на мерките

Опитваме се да дадем този отдушник, който крие най-малко рискове. Така обясни отхлабването на мерките на фона на постоянния ръст на новозаразените с коронавирус държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в сутрешния блок на БНТ.

По думите му винаги, когато здравните власти взимат решение за промяна на мерките се сблъскват с двете реалности – желанието на хората и бизнесът да продължат да работят и данните за новодоказаните случаи. Търсенето на баланс между двете е много спорно и 1% е разликата между хората, които считат, че не трябва да се разхлабват мерките в сравнение с тези, които искат да се разхлабват мерките, отчете Кунчев.

Много е рано да се търси ефект от мерките, но важното е да не продължи нарастването на случаите. На фона на това, което се случва в Европа, не са толкова лоши данните, в сравнение с естонските и словашките данни, изтъкна доц. Кунчев.

Според него, ако се слушат лекарите, те винаги застъпват тезата мерките да бъдат по-затегнати, но когато политиците взимат решения, няма как да отчетат и другата страна – тази, че хората имат нужда от глътка въздух.

Ако продължи растежът и не пречупим тренда на нарастване на случаите на коронавирус, пак ще трябва да се вземат допълнителни мерки, които да осигурят ненатоварване на болничните заведения, посочи здравният инспектор.

Според него трябва да се преосмисли и мярката със „зелените коридори“ за ваксиниране. В края на април месец личните лекари и пациентите ще имат избор на ваксини. Кунчев се надява, че коронавирусът е в състояние да се поограничи и изчезне, но дали щяло да стане – било друг въпрос. Най-лошият вариант би бил, ако COVID-19 стане сезонен и за всеки един негов вариант да се прави ваксина всяка година.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram