Ангелов: Решението за доставка на руската ваксина е противозаконно и опасно

Премиерът в оставка Бойко Борисов обсъжда в Банкя вчерашните решения на парламента с министрите Костадин Ангелов, Кирил Ананиев, Екатерина Захариева, Деница Сачева и Лъчезар Борисов.

Според здравният министър в оставка Костадин Ангелов решението за доставка на руската ваксина е противозаконно и поставя в опасност живота и здравето на българските граждани.

„Вчера беше взето решение да стартираме преговори за доставка за руската ваксина. Това е изключително притеснително и противозаконно решение, защото не може да бъде стартирано, защото има противоречие със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина“, посочи Ангелов.

Според него ваксина е препарат, който не е медикамент и се използва за профилактика. „За да бъде доставена в страната, както искат от БСП – тя трябва да премине през централизирана процедура на европейско ниво, както изисква Регламент от 2004 година. За мен това е абсолютно невъзможно и най-вече поставя в опасност живота и здравето на българските граждани, защото не е завършена оценката на нейната безопасност и ефикасност на европейско ниво. Това решение противоречи на българското право и на правото на ЕС“, подчерта той.

Вече минахме 23 хил. ваксинирани граждани, продължаваме със същия темп. В понеделник пристигат над 200 000 ваксини на Pfizer, каза още здравният министър в оставка.
„Може да стигнем до колективен имунитет, всичко е въпрос на организация“, каза още той.

„Спазвайте закона, ние лоялни сме към ЕС. Нямаме нищо против руската или китайската ваксина. Когато ЕМА одобри ваксината, ще я вкараме, дотогава спазваме европейските правила. Нека те да нарушават закона, ние няма“, коментира Борисов относно „Спутник V“. 

„Ако искат и от Луната да си докарат ваксини, ако искат да си приемат и руската ваксина. Вие не правете нещо от което ще ви е срам“, обърна се премиерът към кабинета в оставка.

Екатерина Захариева направи коментар за поредния скандал с Русия, като заяви, че ще има адекватна реакция. „Ще проведеш честен разговор“, допълни Борисов.

По думите му, руските туристи са добре дошли в страната ни и нашият стокообмен с тях расте. „Дали сме възможност по нашите тръби срещу такса да си прекарват газ. Казал съм им ясно – няма да шпионствате в България. Няма да правите такива неща“, беше категоричен той.

„С министър Ананиев ще направим така, че да всички хора да се чувстват спокойни до юни месец. Имаме програма „Старт в кариерата“, поради кариерата всички се въздържат да ги наемат. Мораториумът може да има за цел да пречи на нас, но всъщност пречи на млади и безработни хора да работят“, каза социалният министър в оставка Деница Сачева.

Министърът на икономиката в осатвка Лъчезар Борисов каза, че над 5000 лица са получили безлихвени кредити за над 60 млн. лева. Министърът на финанситев осатвка Кирил Ананиев коментира, че от началото на пандемията у нас до юни ще бъдат изразходвани 6 млрд. и 100 млн. лева.

„За миналата година са изхарчени 4,1 млрд. лева, което е 3,5% от брутния вътрешен продукт. Ако я нямаше пандемията, щяхме да бъдем единствената страна в ЕС, която щеше да завърши годината с балансирано бюджетно салдо“, каза Ананиев.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram