Ангелкова притеснена – и чужди медии пишат за Алепу. Ронят престижа ни. А кой го позволява?

Да мълчим пред Европа и чужденците, за да не си вредим на имиджа си като държава. Да мълчим пред институциите в ЕС, за да не секнат паричните потоци от европейските институции. Тези призиви чуваме от представители на властта през последните седмици.

Новото изказване излезе от устата на министъра на туризма Николина Ангелкова тази сутрин. Причината – казусът със застрояването на родното Черноморие и в частност скандалът, който продължава да се вихри в Алепу.

„Не е добре. Хората са изключително чувствителни по темата. Прокуратурата изиска разрешението за строеж. Нека да изчакаме контрола и тогава да се вземе решение. За съжаление, това много вреди и на имиджа на страната ни, защото се отразява и в чужди медии”, коментира Ангелкова.

Само седмица по-рано у нас се разрази скандал с изказване на друг министър – шефът на агроминистерството Десислава Танева, която призова представители на бранша да мълчат пред Европа за установените нередности, за да не секнат парите от фондове. Според Танева изказването е извадено от контекст, но скоропостижно след скандала зам.-министър на МЗХГ бе диагностициран с COVID-19, а Танева – поставена под карантина, което попречи на журналисти да й задават въпроси.

Какъв е проблемът – че рушим имиджа си като страна или че живеем в държава, която позволява случването им?

Тук не става въпрос за имидж, но пък е типично българска черта да ни вълнува какво ще кажат хората, без значение дали говорим за съседа Гошо или Европа. Имиджът трябва да се пази на всяка цена, нищо че може и да не чак толкова лъскав, колкото ни се иска останалите да вярват.

Да, госпожо Ангелкова. Бетонът по плажа и скандали като подпорната стена на Алепу безспорно ронят и малкото ни авторитет като държава пред останалите в Европа. Но какво правим по въпроса?

Джесика Вълчева

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram