Ананиев: Незаконно е да се иска PCR тест за прием в болница

Министърът на здравеопазването изиска всички регионални здравни инспекции незабавно да уведомят болниците на територията на съответната област, че е незаконосъобразно изискването на PCR тест като условие за прием в болница или консултация със специалист. Това съобщават от Министерство на здравеопазването.

Разпореждането на министър Кирил Ананиев е във връзка със зачестилите сигнали от граждани за изисквания от страна на лечебните заведения преди хоспитализация или консултация на пациентите да бъде извършен платен PCR тест, посочват от здравното ведомство.

Такива сигнали постъпиха преди месец и в „Хоризонт“. Тогава пациентски организации коментираха, че становището на Министерството на здравеопазването няма силата на заповед.

Здравният министър е категоричен, че всички сигнали за отказ от страна на болниците за преглед или лечение поради липса на PCR тест ще бъдат проверени и ще бъдат налагани санкции.

До момента Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ е започнала 7 проверки по подобни случаи, една проверка е приключила с наложена санкция и на лечебното заведение е разпоредено да възстанови на пациента взетите за PCR тест средства.

Приемът за диагностика и лечение (в т.ч. и оперативно) в болнични условия се осъществява въз основа на здравословното състояние и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия.

Освен това здравната каса заплаща PCR тестове за лица, посочват от Министерството на здравеопазването. Това обаче важи за тези, които са насочени от личния лекар към инфекционист, който ги препраща към РЗИ, които дават разрешение за заплащане на PCR тест по Здравна каса, а тя поема 60 лева от стойността му.

Министерството на здравеопазването приканва хората да подават сигнали при  отказ за диагностика или лечение без PCR тест.

Източник: БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram