Александър Симов: Кризата в България се казва ГЕРБ

Хората искат две оставки – на Бойко Борисов и на Иван Гешев

„Промените, които виждаме в кабинета, са имитация и агония. Това не са промени, а отчаян опит на ГЕРБ да докретат за първи път в своята политическа кариера до края на мандата. Това няма да се получи. Ние видяхме две огромни лъжи и никакви обяснения от Бойко Борисов.“ Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ Александър Симов пред НТВ.

По думите на Симов, смяна на модела на управление не означава това, което си представят ГЕРБ. „Истинският смисъл е в това, за което хората излизат навън – върховенство на закона. Те протестират срещу системата на управляващата партия, която насади модела Пеевски“, обясни социалистът.

„Много късно ГЕРБ се сетиха да говорят за институционалност. 10 години рушат институциите, обезличиха парламента и го превърнаха в носна кърпичка на егото на един премиер. Сега в един момент се сетиха, че трябват институции. Хората на улицата не са глупави. Те знаят, че кризата предстои, но част от тази криза се дължи на некадърните мерки, които бяха предприети дотук“, каза Симов.

Според Александър Симов хората искат две оставки – на Бойко Борисов и на Иван Гешев. Той заключи, че партията ще гласува против промените, тъй като това правителство вече е изчерпано.

Явор Божанков: Борисов вижда заплаха за собственото си оцеляване

„Ние оставаме твърди в позицията си, че единственият изход от тази криза, е оставка на министър-председателя Бойко Борисов, оставка на главния прокурор и служебно правителство, което да проведе честни избори. Оставките на тримата министри не променят нищо“. Това заяви депутатът от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков пред БТВ.

„В годините назад сме виждали как министри стават заместник-министри, и всичко продължава постарому“, припомни Божанков. Според него, в момента има недостиг на кадри, тъй като министри биват местени от едно министерство в друго. „Отговорността е една и тя е на Борисов. Оставки не се поискаха, когато се оказа, че липсват 700 млн., нито когато беше пребит студентът зад колоните на Министерски съвет. Той иска оставки сега, когато вижда заплаха за собственото си оцеляване“, заключи социалистът.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram