Александър Златанов: Частичен локдаун при 9000 в болница

Ако се стигне дотам, болниците у нас да нямат легла, има възможност да изпращаме болните в Гърция и Румъния. Това е само механизъм, предвиден в рамките на Европейския съюз, но разговори конкретни не са водени. Това ще стане, когато се прецени, че има необходимост, обясни в студиото на Нова телевизия зам.-здравният министър д-р Александър Златанов. Той не даде обаче отговор дали евентуално Гърция би приела наши болни за лечение, особено на фона на тежкото положение в Румъния в момента.

Ако заболеваемостта в страната не бъде овладяна, нараства лавинообразно и достигне над 1 000 заразени на 100 000 души и запълване на леглата за неинтензивни над 9 000, ще се реши за въвеждането на частичен локдаун.

Вече имаме почти над 600 в интензивните отделения. При положение, че на този етап сме разкрили около 700 за интензивни грижи. Към момента според необходимостите поетапно разкриваме легла за лежащи COVID пациенти. Златанов увери, че от Здравното министерство имат готовност да увеличат още интензивните легла, но за сметка на други дейности.

Той каза, че се обмисля да се въведе ограничение за работа и влизане в администрацията само със зелен сертификат. При новия план за връщането на децата от 1-и до 4-и клас в училище от следващата седмица – учителите и в момента са задължени за зелен сертификат, за да им преподават. След това ще стане и за децата от по-горните класове.

За закупуването на тестове за децата ще се търси най-евтиния и най-удобния вариант, може да се поръчат и от повече от една фирма, каза зам.-министърът. Така той отговори на бившия здравен министър Костадин Ангелов, който пусна във фейсбук профила си получен от него сигнал, че определена фирма ще спечели поръчката. Комисия от 14 души избира, това не е възможно, крадецът вика дръжте крадеца, възмути се Златанов.

Той категорично отрече у нас да се прилагат ваксини, които са с изтекъл срок на годност, както каза експремиерът Бойко Борисов в неделя. Спазват се всички изисквания за съхранение на ваксините у нас, при всички специфични условия за това. Действително ЕМА е удължила срока на годност на партиди ваксини.

Депутатите от следващия парламент трябва да влязат в пленарната зала със зелен сертификат, сподели личното си мнение зам.-министър Златанов. Не сме мислили за такава мярка, но по всички правила, личното ми мнение те задължително трябва да имат такъв сертификат, защото става въпрос за струпване на много хора от различни краища на страната на едно място, обясни той. След като се въвеждат мерки, които са еднакви за всички в страната, трябва да важат и за тях, допълни Златанов.

Според него с въвеждането на зеления сертификат скритата заболеваемост е излязла наяве, защото се правят много тестове. Надявам се да имаме по-дълъг период, при който ще стигнем критичните легла, обясни зам.-министърът.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram