Ако не се вземат мерки, затварят магазините за подаръци и коледна украса

Ако не се вземат мерки и опашките и блъсканиците продължат в големите магазини за подаръци и коледна украса, ограниченията ще се разширят и ще обхванат и тези търговски обекти, както моловете. Това заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев по повод снимките в социалните мрежи от Пловдив от предходните дни.

Трябва ли РЗИ и полиция да седят нон стоп и да глобяват пред и в магазините? Този въпрос си задава Кунчев и подчерта, че в голяма степен мерките и тяхното изпълнение зависи от съзнанието на самите граждани. Както и от управителите и собствениците на тези магазини. От това какво ще се постигне до 21 декември зависи и какви ще бъдат решенията за след тази дата, когато изтича срокът на настоящите мерки.

На 21 декември – всичко може да се реши, с акцент на детските градини, които най-много затормозяват обществения живот. Работата на кафенетата и ресторантите ще зависи от това какво ще се постигне. Трябва ли да стигаме до полицейските методи на Турция с пълната блокада – никой не иска това, подчерта Кунчев и допълни, че страни, като Хонконг, Сингапур и Корея, преборили епидемията, ни се чудят как така не можем да разберем и не искаме да носим маска.

В момента се отбелязва лек спад при заразените, макар и Ангел Кунчев да посочи, че е рано да се правят изводи. В студиото на БиТиВи той показа и графики на разпространението в Европа, които показват, че страната ни не е сред най-тъмно оцветените.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram