„Ако дете изрече това, което те казват, такъв шамар ще изяде“: какво си казаха политиците


„Ако нещата, които изричат политиците, ги изрече едно 6-7 годишно дете, такъв шамар зад врата ще изяде от майка си…“,
 каза през октомври режисьорът Димитър Коцев-Шошо. И макар неговият аргумент да е по съдържанието – че политиците изричат „тотални лъжи, които всички знаем“, начинът на изразяване също често предизвиква (най-малкото) повдигане на вежди.

Освен с протестите политическата 2020 г. ще се запомни с острите, на моменти отвъд добрия тон, нападки между премиера и президента, с изблиците от парламентарната трибуна и с ироничните забележки на извънпарламентарните партии. Нивото на словесни сблъсъци продължи осезаемо да спада, а сарказмът доста често беше заменян от директни обиди.

„Дневник“ представя избрани цитати от изказванията на политиците в годината, когато според бившия премиер Иван Костов „политиката се превърна в пикник“.

„Мутри, вън!“ и още от президента

Най-запомнящата се реплика на президента през 2020 г. беше „Ще си върнем България. Мутри, вън!“. С тези думи той подкрепи антиправителствените протести, които започнаха след безпрецедентната акция на прокуратурата в президентството. Призивът, насочен директно към премиера (макар и без да го назовава), и жестът с вдигнатия юмрук предизвикаха гневна реакция в управляващата партия ГЕРБ, която атакува Радев, че от водач на нацията, какъвто е по конституция, се е принизил до обикновен партиен лидер.
Всичко, което трябва да знаете за:Годината 2021 (127)

Какво каза Радев:

„Българската мафия е безцеремонна, защото много дълго я търпяхме. Защото твърде дълго бяхме зрители на собствения си живот. Защото твърде дълго търпяхме лъжите от екрана. Но днес гневът се излива на площада… Не на страха. Ще си върнем България. Мутри, вън!“ – в подкрепа на протестите срещу Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

"Ако дете изрече това, което те казват, такъв шамар ще изяде": какво си казаха политиците

„Управляващите трябва да работят така, че да се пълнят чекмеджетата на гражданите, а не да ги изсмукват, за да пълнят собствените си чекмеджета“ – в коментар за изтеклите в медиите снимки от спалнята на премиера в резиденция „Бояна“, на които се вижда нощно шкафче в пистолет, пачки банкноти от по 500 евро и кюлчета злато.

Делириумът на министър-председателя буди все по-голяма тревога“

„Г-н Борисов се опитва да прехвърли отговорността за подслушването на друг, както прави винаги. Ако може да скрие и този скандал в зайчарника, в който вече не остана място от скандали. Очевидно е, че г-н Борисов използва службите за свои политически цели“ – след като прокуратурата разпространи записи от разговори между президента и шефа на ВВС ген. Цанко Стойков.

„Импийчмънтът няма да напълни язовирите, няма да напълни и хладилниците на хората, няма да вдигне пенсиите“ – след заявка на управляващите да започнат процедура по предсрочното му отстраняване от поста.

„Аз се надявам се, че Конституционният съд ще защити нашата конституция от невежеството и гаврата, които се поднасят от управляващите“ – при налагане на вето върху приет от парламента закон.

Отговорът: президентът не ми пречи

„Бойко Борисов в последните години изпълнява ролята и на президент…. Румен Радев по-добре да стане лидер на партия или депутат. Аз обаче мисля, че той ще се кандидатира за президент и ще загуби от кандидата на ГЕРБ“ – Тома Биков, депутат от ГЕРБ, в отговор на репликата за мафията и мутрите.

„Президентът явно нещо се е объркал. Мафията във всички държави е в политиката и най-сериозната мафия е политическата“ – Иван Гешев, главен прокурор, по същата тема.

"Ако дете изрече това, което те казват, такъв шамар ще изяде": какво си казаха политиците

„Не ми помага или пречи словото на президента. Да е жив и здрав, не ми пречи. Президентът какво прави – общо взето, грижи се за първата дама“ – Емил Димитров, министър на околната среда и водите.

„Когато държавата те слуша, нека те слуша. Въпросът е дали не те слушат и други структури“ – Емил Караниколов, министър на икономиката, по повод подслушаните разговори на държавния глава.

„Не случихме нито на президент, нито на опозиция“ – Валери Симеонов, лидер на НФСБ.

„Ако президентът направи партия, ще е заплаха за ГЕРБ, а не за БСП“ – Корнелия Нинова, лидер на БСП.

Борисов: провал и шахматист-каратист

„Борисов, ти си провал! Проблемът не е, че си провал за себе си и за партията си. Проблемът е, че си провал за България. Докато не се разкарате, докато хората не ви разкарат, нищо няма да започне да тръгва като хората в тази страна. И затова ще ви разкараме“ – съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в обвинение към правителството, че харчи милион без план и не успява да се справи с кризата, предизвикана от коронавируса.

„Премиерът се справи добре с пожарникарската задача – когато трябваше да кажем „Затваряме и всички вкъщи“. Но когато трябва визионерски да се гледа, Борисов започва да се държи като музикант слухар, който слуша публиката и не може да погледне отвъд това, което някой му казва на някоя среща или Валери Симеонов го ръга нанякъде“ – отново Христо Иванов за мерките срещу коронавируса.

„Ходът на Бойко Борисов е като да играеш шах с каратист – ти местиш фигурите, а той рита дъската. Всъщност и на децата е ясно, че Бойко Борисов се е вкопчил във властта като удавник за сламка и прави всичко възможно, за да организира той следващите избори“ – Слави Трифонов за предложението на Борисов за рестарт на политическата система чрез нова конституция.

„Сега има мека диктатура, която е незаконна. Допуснем ли Борисов да пише конституция, ще имаме собствен Хитлер на Балканите“ – Николай Хаджигенов от „Отровното трио“.

„Вие сте наше национално рядко щастие“ – Мая Манолова, председател на „Изправи се.БГ“, по повод изказване на премиера, че българите имат рядък шанс да ги управлява ГЕРБ.

"Ако дете изрече това, което те казват, такъв шамар ще изяде": какво си казаха политиците

„Избирателната истина на министър-председателя е абсолютна лъжа и манипулация и той си взема като Форест Гъмп от кутията с бонбони този бонбон, който на него му харесва“ – Арман Бабикян от „Отровното трио“ коментира изказване на премиера, че „Шиши“ (прякорът, който укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков използва за депутата Делян Пеевски – бел. ред.) е редил служебното правителство на Румен Радев.

„Не можахме да направим България Швейцария на Балканите, но Борисов с правителството си направи Перник Сахара на Европа“ – Румен Петков, лидер на АБВ, за водния режим в Перник.

„В България ние очите на министър-председателя не можем да видим“ – Драгомир Стойнев, депутат от БСП, по повод ограничените публични изяви на премиера след началото на протестите и отказа му да ходи в парламента.

„Премиерът Бойко Борисов не е на повикване, не е част от Околовръстния път, за да идва в парламента, когато БСП поиска“ – председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов в отговор на Стойнев.

„Бойко Борисов трябва да бъде изнесен със стола си от Министерския съвет и трябва да се помисли логистично как да се реши тази задача.“ – лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева по време на протестите.

Първият човек в държавата и ходенето пеша

„Не може популизъм по време на криза. Не трябва да си замразим заплатите, а да постъпим като депутатите от ГЕРБ – да даряваме една трета от тях в районите си. Това е по-работещият вариант, защото ако ги замразим сега, замразяваме по-високи заплати, а следващото тримесечие ще са по-ниски. Нека се смирим, нека всеки да даде част от себе си, част от своите средства, за да е полезен, и ние, народните представители, ще се притечем“ – председателят на парламента Цвета Караянчева обяснява защо не трябва да се замразяват заплатите на депутатите по време на извънредното положение.

"Ако дете изрече това, което те казват, такъв шамар ще изяде": какво си казаха политиците

„Някои си пътуват с хубавите коли по магистралите на Борисов и викат: Ама те не стават. Ми що не ги направихте вие, като не стават, бе? Що не ги направихте, а сега критикувате? Метрото! Отиват, протестират срещу лошия Бойко, качват се на метрото и се прибират вкъщи. Ходи пеша, ходи пеша! Това е положението“ – Караянчева в защита на управлението.

„Имаше моменти, в които исках да изчезна или да скоча от някоя канара в Родопите“ – обяснява от парламентарната трибуна по време на дебат за оставката й как е преживяла злорадството към личността й след изтеклия в медиите запис, в който глас, много приличащ на този на премиера, изрича вулгарен израз по неин адрес.

„Жената е като пакетче чай – не се знае колко е силна, докато не я пуснеш в гореща вода“ – парламентарният шеф цитира грешно Елинор Рузвелт.

Фейсбук пехливани и комунисти от „Алиекспрес“

„Към момента ние сме в обема, в който държавата би могла да се отклони, без да нарушава тези (гражданските) права. Към момента не сме в сериозно отклонение, в сериозна непропорционална диспропорция спрямо тази ситуация на извънредното положение“ – правосъдният министър Данаил Кирилов обяснява дали извънредното положение ограничава граждански права.

„Уважаеми бивши величия, провалени политици, политически тролове, „Фейсбук“ пехливани, политически комедианти, които привиждат фарс, псевдомислители за народа, за който осигурявате само зрелища, но не и хляб. Говорете си. Не ми пречите. Знам коя съм, къде съм и защо. И знам къде отивам. Харесването не ме блазни. Нехаресването не ме плаши. Приятна игра“ – Деница Сачева, социален министър, към критикуващите управлението.

„Пътят от министерското кресло до подсъдимата скамейка понякога е много кратък“ – Томислав Дончев, вицепремиер.

„Маргинал не е обидно, ако го изследвате етимологично. Маргинал по етимология са хората, които са се самоизключили и нямат връзка с държавата“ – бившият вече финансов министър Владислав Горанов обяснява думата, с която определи хората, оставящи извън държавните икономически мерки срещу коронавируса.

„Ние сме в последната фаза на комунизма“ – Валери Симеонов, лидер на НФСБ, част от управляващата коалиция.

„Очевидно от парламентарна република се превръщаме в телевизионна република“ – Корнелия Нинова, лидер на БСП, по повод отказите на премиера да ходи в Народното събрание.

„Парламентът е пълен с калинки и други насекоми, готови да творят и гласуват всякакви диващини“ – Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“.

„Държавният ресурс се усвоява така, както е решил министър-председателят от колата. Работите като комунисти, но поне онези строяха качествено. Вие сте като комунисти, но от „Алиекспрес“ – Явор Божанков, депутат от БСП.

Кой нахрани Пеевски и ДПС

"Ако дете изрече това, което те казват, такъв шамар ще изяде": какво си казаха политиците

„Ахмед Доган показа, че той управлява управляващите“ – Осман Октай, бивш зам.-председател на ДПС.

„БСП създаде Пеевски, БСП се опита да назначи Пеевски в ДАНС, ГЕРБ го нахрани до абсолютно безумни размери. И затова искаме оставките на това управление“ – Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“.

„Йордан Цонев е парламентарният аватар на Делян Пеевски“ – доц. Атанас Славов, „Демократична България“.

„Първото място, към което Ахмед Доган се беше насочил, беше остров Св. Анастасия“ – Валери Симеонов, лидер на НФСБ, по повод имението в Росенец.

И още прозрения

„Както е тръгнало, ще разрушим държавата, за да угаждаме на планетата на маймуните от жълтите плочки. Не, благодаря. Няма нужда“ – Валери Симеонов, лидер на НФСБ.

„Ако изберат мен, ще живеят добре, ако не ме изберат – аз ще живея добре“ – Веселин Марешки, лидер на „Воля“.

„Трагедията е, че политиката стана изгорена земя. В нея не влизат способните и талантливи хора, защото знаят каква съдба ще ги последва. Отиват хората като на пикник – да се нахранят“- бившия премиер Иван Костов в коментар за изминаващата година пред БНТ.

Дневник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram